Soczyste, kruche, kwaśne i słodkie. Żółte, zielone i czerwone. Liczba odmian jabłek może przyprawiać o zawrót głowy. Za sprawą biblijnej opowieści o kuszeniu Adama i Ewy oraz wygnaniu z raju, jabłko stało się znaczącym synonimem czegoś zakazanego, a skądinąd wiadomo, że zakazany owoc smakuje najlepiej.
Jabłka mają największe znaczenie gospodarcze ze wszystkich owoców hodowanych na naszym kontynencie, a tradycja ich uprawy sięga tysięcy lat wstecz. Szczyt popularności jabłek to koniec ubiegłego stulecia, czego dowodzi wystawa owoców Reutlingen z roku 1871, na której pokazano 3 tysiące różnych odmian. Oczywiście, wiele z nich nie odpowiadałoby obowiązującym dziś standardom jakości, zwłaszcza odmiany regionalne, które uprawiano w większości dla pozyskania moszczu. Jednak jak na owe czasy była to liczba niezwykle imponująca.
W przeciwieństwie do wielu innych gatunków drzew owocowych, jabłonie są mało wymagające, a drzewka rodzą bogate plony również w nieco chłodniejszych i deszczowych regionach kraju. Trudności w uprawie mogą wystąpić jedynie na terenach nawiedzanych późnymi przymrozkami, gdyż temperatury poniżej – 2°C w okresie kwietnia mogą przekreślić wszelkie nadzieje na obfity wysyp jabłek.
Idealne podłoże dla jabłoni to odpowiednio wilgotna i bogata w wapń gleba gliniasta. Na ziemiach piaszczystych drzewka rozwijają się pomyślnie tylko przy odpowiednio utrzymanej wilgotności. Trzeba też wiedzieć, że kiedy poziom wód gruntowych jest za wysoki, nawiedzają je choroby, np. brunatna zgnilizna oraz rak drzew owocowych. Ale nawet zdrowe drzewo nie obiecuje obfitych plonów. Powód: wszystkie odmiany jabłoni są samopłonne, tzn. niezdolne do samozapłodnienia. Do tego niektóre odmiany jak np. ‘Jonagold’ i ‘Boskoop’, są złymi zapylaczami. Dlatego warto, by pośród nich znalazła się odmiana będąca dobrym zapylaczem, np. odmiana ‘Cox Orange’.
Rodzaj podkładki a wielkość drzewka
Na ostateczną wielkość drzewka wpływają nie tylko cechy rozwojowe danej odmiany, lecz także jakość podkładki. To właśnie ona odpowiada za wykształcenie systemu korzeniowego oraz dostarczenie roślinie wody i składników pokarmowych. Słabo rozrastająca się podkładka tworzy wcześniejszy i lepszy plon, drzewa pozostają jednak mniejsze i owocują tylko przez 20 lat. Z pewnością nie wyprą one tak szybko tradycyjnych odmian wysokopiennych, są jednak dobrą alternatywą dla każdego posiadacza małego ogrodu.