Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Szarlotka sypana
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana jest banalna w przygotowaniu i upieczeniu. Chodzi o to, że to ciasto składa się tylko z sypanych produktów, czyli mąki, proszku do pieczenia, kaszy mannej i cukru. Jej sekretem jest brak mokrych składników i brak elektrycznych narzędzi do pomocy typu blender czy mikser. Oczywiście głównym jej składnikiem są jabłka.

Szarlotka sypana

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

55

min.
Kalorie

280

kcal

Jedne z najprostszych ciast jakie możemy błyskawicznie zrobić a jednocześnie też ciasto, które najszybciej znika ze stołu, nie zdąży ostygnąć.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej np. tortowej

  • 180 g kaszy mannej

  • 150 g drobnego cukru

  • 1,5 kg jabłek

  • 160 g masła prawdziwego lub roślinnego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 saszetka cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka płaska cynamonu


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy do miski wsypać wszystkie składniki sypkie i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej zaokrągloną rózgą lub trzepaczką. Muszą być one idealne wymieszane.
  • Następnie należy cienko obrać i zetrzeć ręcznie na tarce o dużych oczkach z każdej strony do ogryzka. To jednak zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowywania szarlotki.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie płaskiej łyżeczki cynamonu i saszetki cukru waniliowego do startych jabłek. Wszystko razem wymieszać.
  • Następnie można zacząć nagrzewać piekarnik. Należy ustawić go na 180 stopni z grzaniem góra/dół. Dalej przygotować formę do pieczenia wykładając ją papierem i środek oraz wewnętrzne boki wysmarować grubo masłem.
  • Suche składniki trzeba podzielić na trzy równe części i ⅓ porcję przesypiać do przygotowanej formy. Na spód należy wyłożyć połowę startych,, odciśniętych z nadmiaru soku jabłek. Następnie wysypać na nie drugą część sypkich składników i resztę startych jabłek. Potem ostatnią trzecią warstwę sypkich składników. Na każdym etapie należy pamiętać i starać się, aby warstwy jabłek były równo przykryte.
  • Na sam koniec należy wyłożyć starte na dużych oczkach masło. Nie należy dociskać masła do ciasta, tylko przykryć nim równo całą górę.
  • Formę z gotowym do pieczenia ciastem należy umieścić w nagrzanym piekarniku i piec 55 minut w 180C. Góra szarlotki powinna być rumiana i tworzyć na powierzchni lekką skorupkę.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*