Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Szarlotka sypana
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana jest banalna w przygotowaniu i upieczeniu. Chodzi o to, że to ciasto składa się tylko z sypanych produktów, czyli mąki, proszku do pieczenia, kaszy mannej i cukru. Jej sekretem jest brak mokrych składników i brak elektrycznych narzędzi do pomocy typu blender czy mikser. Oczywiście głównym jej składnikiem są jabłka.

Szarlotka sypana

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

55

min.
Kalorie

280

kcal

Szarlotka sypana sprawdzony przepis. Jedne z najprostszych ciast jakie możemy błyskawicznie zrobić a jednocześnie też ciasto, które najszybciej znika ze stołu, nie zdąży ostygnąć.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 160 g 160 mąki pszennej np. tortowej

  • 180 g 180 kaszy mannej

  • 150 g 150 drobnego cukru

  • 1,5 kg 1,5 jabłek

  • 160 g 160 masła prawdziwego lub roślinnego

  • 1,5 łyżeczki 1,5 proszku do pieczenia

  • 1 saszetka 1 cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka 1 płaska cynamonu


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy do miski wsypać wszystkie składniki sypkie i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej zaokrągloną rózgą lub trzepaczką. Muszą być one idealne wymieszane.
  • Następnie należy cienko obrać i zetrzeć ręcznie na tarce o dużych oczkach z każdej strony do ogryzka. To jednak zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowywania szarlotki.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie płaskiej łyżeczki cynamonu i saszetki cukru waniliowego do startych jabłek. Wszystko razem wymieszać.
  • Następnie można zacząć nagrzewać piekarnik. Należy ustawić go na 180 stopni z grzaniem góra/dół. Dalej przygotować formę do pieczenia wykładając ją papierem i środek oraz wewnętrzne boki wysmarować grubo masłem.
  • Suche składniki trzeba podzielić na trzy równe części i ⅓ porcję przesypiać do przygotowanej formy. Na spód należy wyłożyć połowę startych,, odciśniętych z nadmiaru soku jabłek. Następnie wysypać na nie drugą część sypkich składników i resztę startych jabłek. Potem ostatnią trzecią warstwę sypkich składników. Na każdym etapie należy pamiętać i starać się, aby warstwy jabłek były równo przykryte.
  • Na sam koniec należy wyłożyć starte na dużych oczkach masło. Nie należy dociskać masła do ciasta, tylko przykryć nim równo całą górę.
  • Formę z gotowym do pieczenia ciastem należy umieścić w nagrzanym piekarniku i piec 55 minut w 180C. Góra szarlotki powinna być rumiana i tworzyć na powierzchni lekką skorupkę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*