Szarlotka sypana jest banalna w przygotowaniu i upieczeniu. Chodzi o to, że to ciasto składa się tylko z sypanych produktów, czyli mąki, proszku do pieczenia, kaszy mannej i cukru. Jej sekretem jest brak mokrych składników i brak elektrycznych narzędzi do pomocy typu blender czy mikser. Oczywiście głównym jej składnikiem są jabłka.
Szarlotka sypana
4
porcje30
min.55
min.280
kcalSzarlotka sypana sprawdzony przepis. Jedne z najprostszych ciast jakie możemy błyskawicznie zrobić a jednocześnie też ciasto, które najszybciej znika ze stołu, nie zdąży ostygnąć.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
160 g 160 mąki pszennej np. tortowej
180 g 180 kaszy mannej
150 g 150 drobnego cukru
1,5 kg 1,5 jabłek
160 g 160 masła prawdziwego lub roślinnego
1,5 łyżeczki 1,5 proszku do pieczenia
1 saszetka 1 cukru wanilinowego
1 łyżeczka 1 płaska cynamonu
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności należy do miski wsypać wszystkie składniki sypkie i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej zaokrągloną rózgą lub trzepaczką. Muszą być one idealne wymieszane.
- Następnie należy cienko obrać i zetrzeć ręcznie na tarce o dużych oczkach z każdej strony do ogryzka. To jednak zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowywania szarlotki.
- Kolejnym krokiem jest dodanie płaskiej łyżeczki cynamonu i saszetki cukru waniliowego do startych jabłek. Wszystko razem wymieszać.
- Następnie można zacząć nagrzewać piekarnik. Należy ustawić go na 180 stopni z grzaniem góra/dół. Dalej przygotować formę do pieczenia wykładając ją papierem i środek oraz wewnętrzne boki wysmarować grubo masłem.
- Suche składniki trzeba podzielić na trzy równe części i ⅓ porcję przesypiać do przygotowanej formy. Na spód należy wyłożyć połowę startych,, odciśniętych z nadmiaru soku jabłek. Następnie wysypać na nie drugą część sypkich składników i resztę startych jabłek. Potem ostatnią trzecią warstwę sypkich składników. Na każdym etapie należy pamiętać i starać się, aby warstwy jabłek były równo przykryte.
- Na sam koniec należy wyłożyć starte na dużych oczkach masło. Nie należy dociskać masła do ciasta, tylko przykryć nim równo całą górę.
- Formę z gotowym do pieczenia ciastem należy umieścić w nagrzanym piekarniku i piec 55 minut w 180C. Góra szarlotki powinna być rumiana i tworzyć na powierzchni lekką skorupkę.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Szarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świataSzarlotka na kruchym spodzie z kruszonką
Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką
Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Szarlotka z kruchym ciastem