Spaghetti Bolognese jest znanym na świecie daniem makaronowym z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Tradycyjna włoska wersja przepisu na makaron z sosem bolognese jest bardzo wymagająca, wymaga kilkugodzinnego gotowania i odparowania wody ze świeżych pomidorów, by wreszcie na koniec otrzymać zredukowany, gęsty sos – pomidorową esencję która jest podstawą tego dania w oryginalnej recepturze. Niezbędnymi dodatkami jest też wędzony boczek, seler naciowy, marchew, odrobina białego wina i tarty parmezan. Pewnie wielu z Was nie zdawało sobie sprawy że te wszystkie składniki są konieczne do wykonania prawdziwego włoskiego sosu bolońskiego.
Jako że oryginalny przepis jest taki pracochłonny i czasochłonny, przedstawię moją propozycję zastępczą. Błyskawiczne spaghetti z sosem bolognese ze słoiczka. To wersja idealna na dzień kiedy biegiem wracamy z pracy, a kiszki marsza nam grają. Przygotujesz ten makaron ekspresowo, i jeszcze szybciej zjesz i zaspokoisz swój wilczy głóg.