Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Szybkie i łatwe spaghetti dla zapracowanych
Szybkie i łatwe spaghetti dla zapracowanych

Szybkie i łatwe spaghetti dla zapracowanych

Spaghetti Bolognese jest znanym na świecie daniem makaronowym z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Tradycyjna włoska wersja przepisu na makaron z sosem bolognese jest bardzo wymagająca, wymaga kilkugodzinnego gotowania i odparowania wody ze świeżych pomidorów, by wreszcie na koniec otrzymać zredukowany, gęsty sos – pomidorową esencję która jest podstawą tego dania w oryginalnej recepturze. Niezbędnymi dodatkami jest też wędzony boczek, seler naciowy, marchew, odrobina białego wina i tarty parmezan. Pewnie wielu z Was nie zdawało sobie sprawy że te wszystkie składniki są konieczne do wykonania prawdziwego włoskiego sosu bolońskiego.

Jako że oryginalny przepis jest taki pracochłonny i czasochłonny, przedstawię moją propozycję zastępczą. Błyskawiczne spaghetti z sosem bolognese ze słoiczka. To wersja idealna na dzień kiedy biegiem wracamy z pracy, a kiszki marsza nam grają. Przygotujesz ten makaron ekspresowo, i jeszcze szybciej zjesz i zaspokoisz swój wilczy głóg.

Błyskawiczny makaron spaghetti

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

260

kcal

Makaron spaghetti z gotowym sosem bolońskim ze słoika. Przepis na błyskawiczne spaghetti bolognese dla zapracowanych.

Składniki:

  • 400 g długiego makaronu do spaghetti

  • 600 g mięsa mielonego

  • 500 g sosu bolońskiego do spaghetti firmy Łowicz lub Pudliszki

  • 200 g tartego żółtego sera

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • sól, pieprz, Vegeta, suszona pietruszka, czosnek


Sposób przygotowania:

  • Do dużego garnka wlewamy około 1 litr wody i solimy ją 1 łyżeczką soli. W międzyczasie czekając aż woda zacznie się gotować, przygotowujemy mięso mielone.
  • Na patelnię wlewamy olej do smażenia. Na rozgrzaną patelnię dajemy mięso mielone (możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, chociaż najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe lub wieprzowo – wołowe), podsmażając je rozbijamy je drewnianą łyżką na mniejsze kawałeczki. Przyprawiamy solą, pieprzem, Vegetą, czosnkiem granulowanym i natką pietruszki. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie i osiągnie lekko szarawy odcień.
  • Do tak przygotowanego mięsa wlewamy gotowy sos ze słoika z ulubionej firmy. Podgrzewamy całość kolejne 5 minut, aż sos się zagrzeje i połączy razem z mięsem mielonym.
  • Gdy woda zawrze w garnku wsypujemy makaron. Czekamy aż trochę zmięknie i staramy się zanurzyć go w całości. W zależności jaki mamy makaron, tyle czasu gotujemy (stosujemy się do zaleceń producenta i tego co jest napisane na opakowaniu makaronu). Makaron odcedzamy.
  • Porcję ugotowanego makaronu nakładamy na talerz, polewamy sosem z mięsem. Jeśli lubimy można posypać sos startym serem żółtym (na zdjęciu jest bez sera).

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*