Przepis | Strona główna | Sałatki | Surówka obiadowa Colesław z białej kapusty
Surówka obiadowa Colesław

Surówka obiadowa Colesław z białej kapusty

Surówka to surowe warzywa z sosem i przyprawami. Najzdrowsza forma, dzięki której warzywa zachowują najwięcej cennych wartości odżywczych. Surówka Colesław to jedna z najsmaczniejszych surówek obiadowych. Zobacz też ciekawe pomysły na obiad na stronie AniaRadzi.pl

Surówka obiadowa Colesław

5 z 24 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: SurówkaKuchnia: HolenderskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

30

kcal

Najlepsza chrupiąca surówka z białej kapusty i marchwi. Najzdrowsza wersja serwowania warzyw podczas obiadu. Bogactwo witamin.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1/2 główki 1/2 białej kapusty

  • 1 cebula 1 szalotka

  • 1 1 marchewka

  • garść posiekanego koperku

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki 3 majonezu

  • 3 g 3 gęstej, kwaśnej śmietany 12 %

  • 1 łyżka 1 płynnego miodu akacjowego

  • 1 łyżeczka 1 octu winnego

  • 1 łyżeczka 1 soku z cytryny

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Białą kapustę oczyść z wierzchnich, stwardniałych liści oraz usuń głąb. Pokrój w jak najcieńsze paski. Umieść ją na durszlaku i przepłukaj wrzącą wodą.
  • Marchew zetrzyj na tarce i oczkach średniej grubości, cebulę pokrój w cienkie pióra.
  • Przygotowane warzywa wymieszaj ze sobą w misie. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, ocet winny oraz miód. Dodaj posiekaną świeżą zieleninę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*