Surówka to surowe warzywa z sosem i przyprawami. Najzdrowsza forma, dzięki której warzywa zachowują najwięcej cennych wartości odżywczych. Surówka Colesław to jedna z najsmaczniejszych surówek obiadowych. Zobacz też ciekawe pomysły na obiad na stronie AniaRadzi.pl
Surówka obiadowa Colesław
6
porcji30
min.5
min.30
kcalNajlepsza chrupiąca surówka z białej kapusty i marchwi. Najzdrowsza wersja serwowania warzyw podczas obiadu. Bogactwo witamin.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1/2 główki 1/2 białej kapusty
1 cebula 1 szalotka
1 1 marchewka
garść posiekanego koperku
garść posiekanej natki pietruszki
3 łyżki 3 majonezu
3 g 3 gęstej, kwaśnej śmietany 12 %
1 łyżka 1 płynnego miodu akacjowego
1 łyżeczka 1 octu winnego
1 łyżeczka 1 soku z cytryny
sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Białą kapustę oczyść z wierzchnich, stwardniałych liści oraz usuń głąb. Pokrój w jak najcieńsze paski. Umieść ją na durszlaku i przepłukaj wrzącą wodą.
- Marchew zetrzyj na tarce i oczkach średniej grubości, cebulę pokrój w cienkie pióra.
- Przygotowane warzywa wymieszaj ze sobą w misie. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, ocet winny oraz miód. Dodaj posiekaną świeżą zieleninę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwiąSurówka z kapusty pekińskiej
Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz
Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
Obiadowa surówka z czerwonej kapusty