Przepis | Strona główna | Sałatki | Surówka obiadowa Colesław z białej kapusty
Surówka obiadowa Colesław

Surówka obiadowa Colesław z białej kapusty

Surówka to surowe warzywa z sosem i przyprawami. Najzdrowsza forma, dzięki której warzywa zachowują najwięcej cennych wartości odżywczych. Surówka Colesław to jedna z najsmaczniejszych surówek obiadowych.

Surówka obiadowa Colesław

5 od 23 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SurówkaKuchnia: HolenderskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

30

kcal

Najlepsza chrupiąca surówka z białej kapusty i marchwi. Najzdrowsza wersja serwowania warzyw podczas obiadu. Bogactwo witamin.

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty

  • 1 cebula szalotka

  • 1 marchewka

  • garść posiekanego koperku

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 g gęstej, kwaśnej śmietany 12 %

  • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Białą kapustę oczyść z wierzchnich, stwardniałych liści oraz usuń głąb. Pokrój w jak najcieńsze paski. Umieść ją na durszlaku i przepłukaj wrzącą wodą.
  • Marchew zetrzyj na tarce i oczkach średniej grubości, cebulę pokrój w cienkie pióra.
  • Przygotowane warzywa wymieszaj ze sobą w misie. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, ocet winny oraz miód. Dodaj posiekaną świeżą zieleninę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*