Przepis | Strona główna | Blog | Szałwia hiszpańska. Właściwości nasion Chia
Szałwia hiszpańska. Właściwości nasion Chia

Szałwia hiszpańska. Właściwości nasion Chia

Cechujące się niezwykłym bogactwem mikroelementów nasiona Chia przyciągają uwagę i wzbudzają ciekawość wielu osób. Dzisiaj nasiona te są znane nie tylko ze swojej wartości odżywczej, ale także z korzyści dla organizmu. Czym one są? Ten artykuł pomoże Ci dowiedzieć się więcej na temat tej latynoamerykańskiej rośliny.

Szałwia hiszpańska.

Pochodzące z Meksyku szałwia hiszpańska ma mają imponującą wartość odżywczą. To dlatego starożytni mieszkańcy Meksyku przyjęli go. Jednak te nasiona popadły w zapomnienie na kilka dekad. Ale teraz wracają, jak wielu dietetyków i ekspertów medycznych jest świadomych swojej mocy.

Powodem, dla którego nasiona Chia są znane z dobrego stanu zdrowia jest to, że za tym małym aspektem nasion kryją się niesamowite składniki. Wśród nich są niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak Omega 3. Występuje w dużych ilościach i pozwala na ogólne funkcjonowanie organizmu (regulacja ciśnienia krwi, elastyczność naczyń, reakcje immunologiczne…).

Włókna są również częścią składową nasion szałwii hiszpańskiej. Są one cenione za swoje właściwości przeciwutleniające oraz zawartość minerałów i witamin. Niezwykłe jest to, że to „pożywienie biegacza” może być używane jako białko roślinne, bardzo przydatne dla wegetarian. To dlatego, że są one pełne niezbędnych aminokwasów. Z tymi wszystkimi składnikami nie dziwi fakt, że mogą one przynieść tak wiele niezmiernych korzyści dla organizmu.

Korzyści ze spożywania nasion Czia.

Zakwalifikowane jako super-żywność, nasiona Chia mogą przynieść ogromne korzyści dla organizmu. Oto niektóre z nich.

Trawienie.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona Chia mają zdolność do ułatwiania trawienia, zapewniając jednocześnie dobrą pracę podczas transportu.

Układ sercowo-naczyniowy.

Omega 3 jest jednym z istotnych elementów, które posiada Chia, ponieważ nie może być syntetyzowany przez organizm. Ponieważ nasiona te posiadają wiele z nich, będą one miały wiele korzyści dla organizmu, zwłaszcza na poziomie serca i układu naczyniowego. Dzięki omega 3 i wielu składnikom odżywczym zawartym w tych nasionach, można uniknąć czynników zagrażających systemowi, takich jak nadciśnienie. Ale to nie wszystko! Te składniki dają również nasionom możliwość działania jako rozwiązanie przeciwko różnym zapaleniom.

Glukoza.

Zbyt duża ilość glukozy we krwi prowadzi do powikłań cukrzycy. Aby uniknąć tych ekstremalnych przypadków, nasiona Chia mogą zapewnić regulację węglowodanów. Jest to możliwe dzięki swoim właściwościom śluzotwórczym, zapewniającym żel, który spowalnia wchłanianie węglowodanów. W tym przypadku wydzielanie insuliny będzie umiarkowane. Nasiona mogą tłumić apetyt. Ponieważ przy kontakcie z płynem w fazie trawienia puchnie, efekt sytości zostanie podkreślony. Dlatego zaleca się, aby towarzyszyły one diecie, a nawet były głównym elementem kuracji odchudzającej.

Sposób spożywania.

Nasiona Chia występują w kilku kolorach: białym lub brązowym (mniej lub bardziej ciemnym) o mocniejszym smaku lub generalnie neutralnym, ale zapewniamy, że jego zalety pozostają takie same. Aby cieszyć się jej różnymi korzyściami zdrowotnymi, wystarczy włączyć ją do swoich potraw. W tym celu należy go wprowadzić lub rozprowadzić zgodnie z rodzajem przepisów. Należy pamiętać, że stosowanie tych nasion nie wymaga gotowania.

Jeden komentarz

  1. niezwykła roślina o cudownych właściwościach

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*