Szarlotka z kruchym ciastem

Szarlotka z kruchym ciastem

Szarlotka jest to ciasto pochodzące z Francji i przypisywane Marie-Antoine’owi Carême’owi. Składa się z kruchego ciasta oraz owoców. Według polskich książek kucharskich jest to placek z nadzieniem z kwaśnych jabłek, który znajduje się między dwoma warstwami ciasta kruchego. Posypuje się ją na koniec cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Jabłka na szarlotkę mogą być zarówno surowe jak i przetworzone i dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon lub goździki. Często podawana jest gorąca z lodami. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Szarlotka z kruchym ciastem

5.0 z 2 głosy
Autor: Przepisy czyteników Danie: CiastoKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

275

kcal

Przedstawiamy oryginalny francuski przepis na szarlotkę. Francuski, czyli z miejsca gdzie zgodnie z obecną wiedzą powstały pierwsze szarlotki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 250 g masła

  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • Cukier puder do posypania

  • Mus jabłkowy:
  • 1500 g jabłek, polecam Szarą Renetę

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, małe kawałki masła, jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić na chwilę do lodówki.
  • Następnie należy przygotować mus jabłkowy. Jabłka trzeba obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarce. Gdy będzie to już gotowe, dodać 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Następnie wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem i połowę ciasta wykleić na dnie formy. Następnie nałożyć mus jabłkowy i pozostałą część ciasta odrywać po kawałku i ułożyć na musie jabłkowym.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 – 60 min., aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Gdy będzie gotowe pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*