Oryginalny włoski deser na bazie serka mascarpone jest bombą kaloryczną. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco. Zapraszam do skorzystania z przepisu na oryginalne tiramisu.
Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
1
godz.Kalorie
390
kcalOryginalny włoski deser z kawowymi biszkoptami. Warty grzechu mimo swojej kaloryczności. Kaloryczność wynika z obecności serka mascarpone.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
3 3 żółtka jaj swojskich, ściółkowych
250 g 250 serka mascarpone
4 łyżki 4 cukru drobnego do wypieków
120 g 120 biszkoptów
2 łyżki 2 ciemnego gorzkiego kakao
4 łyżki 4 kawy rozpuszczalnej
2 łyżki 2 likieru Amaretto (można pominąć)
Sposób przygotowania:
- Ponieważ jajka w deserze będą w wersji surowej, należy najpierw zamoczyć je na 30 sekund we wrzątku. Oczyści to skorupkę z ewentualnych bakterii. Następnie oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka ubijamy bardzo długo, bo aż 10 minut. Od czasu do czasu dodajemy po łyżce cukru. Po ubiciu powinny zwiększyć swoją objętość i zamienić się w puszystą piankę w jasnym odcieniu.
- Powstałą masę z żółtek zmiksować z mascarpone do połączenia składników.
- W miseczce z gorącą przegotowaną wodą, rozpuścić kawę rozpuszczalną. Opcjonalnie można wlać likier Amaretto. W rozpuszczonej kawie będziemy moczyć biszkopty przez kilka sekund
- W pucharkach deserowych układamy na zmianę warstwę kremu z mascarpone, z warstwą biszkoptów zamoczonych w kawie. Każdą z tych warstw posypujemy gorzkim kakaem przesianym przez sito.
- Po przygotowaniu deser schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Tiramisu z truskawkami i truskawkowym ponczemTiramisu z truskawkami i białą czekoladą
Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi
Deser w pucharkach z galaretką i owocami
Deser borówkowy z szałwią hiszpańską chia
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi
to mój ulubiony włoski deser
najlepszy deser świata!
Bomba kaloryczna ale grzechu warta, prawdziwy włoski specjał.