Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami
Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami

Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami

Oryginalny włoski deser na bazie serka mascarpone jest bombą kaloryczną. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco. Zapraszam do skorzystania z przepisu na oryginalne tiramisu.

Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami

Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

390

kcal

Oryginalny włoski deser z kawowymi biszkoptami. Warty grzechu mimo swojej kaloryczności. Kaloryczność wynika z obecności serka mascarpone.

Składniki:

  • 3 żółtka jaj swojskich, ściółkowych

  • 250 g serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków

  • 120 g biszkoptów

  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżki likieru Amaretto (można pominąć)


Sposób przygotowania:

  • Ponieważ jajka w deserze będą w wersji surowej, należy najpierw zamoczyć je na 30 sekund we wrzątku. Oczyści to skorupkę z ewentualnych bakterii. Następnie oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka ubijamy bardzo długo, bo aż 10 minut. Od czasu do czasu dodajemy po łyżce cukru. Po ubiciu powinny zwiększyć swoją objętość i zamienić się w puszystą piankę w jasnym odcieniu.
  • Powstałą masę z żółtek zmiksować z mascarpone do połączenia składników.
  • W miseczce z gorącą przegotowaną wodą, rozpuścić kawę rozpuszczalną. Opcjonalnie można wlać likier Amaretto. W rozpuszczonej kawie będziemy moczyć biszkopty przez kilka sekund
  • W pucharkach deserowych układamy na zmianę warstwę kremu z mascarpone, z warstwą biszkoptów zamoczonych w kawie. Każdą z tych warstw posypujemy gorzkim kakaem przesianym przez sito.
  • Po przygotowaniu deser schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

3 komentarze

  1. to mój ulubiony włoski deser

  2. kochamwłoskąkuchnię

    najlepszy deser świata!

  3. Bomba kaloryczna ale grzechu warta, prawdziwy włoski specjał.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*