Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami
Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami

Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami

Oryginalny włoski deser na bazie serka mascarpone jest bombą kaloryczną. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco. Zapraszam do skorzystania z przepisu na oryginalne tiramisu.

Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

390

kcal

Oryginalny włoski deser z kawowymi biszkoptami. Warty grzechu mimo swojej kaloryczności. Kaloryczność wynika z obecności serka mascarpone.

Składniki:

  • 3 żółtka jaj swojskich, ściółkowych

  • 250 g serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków

  • 120 g biszkoptów

  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżki likieru Amaretto (można pominąć)


Sposób przygotowania:

  • Ponieważ jajka w deserze będą w wersji surowej, należy najpierw zamoczyć je na 30 sekund we wrzątku. Oczyści to skorupkę z ewentualnych bakterii. Następnie oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka ubijamy bardzo długo, bo aż 10 minut. Od czasu do czasu dodajemy po łyżce cukru. Po ubiciu powinny zwiększyć swoją objętość i zamienić się w puszystą piankę w jasnym odcieniu.
  • Powstałą masę z żółtek zmiksować z mascarpone do połączenia składników.
  • W miseczce z gorącą przegotowaną wodą, rozpuścić kawę rozpuszczalną. Opcjonalnie można wlać likier Amaretto. W rozpuszczonej kawie będziemy moczyć biszkopty przez kilka sekund
  • W pucharkach deserowych układamy na zmianę warstwę kremu z mascarpone, z warstwą biszkoptów zamoczonych w kawie. Każdą z tych warstw posypujemy gorzkim kakaem przesianym przez sito.
  • Po przygotowaniu deser schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. minimouse

    to mój ulubiony włoski deser

  2. kochamwłoskąkuchnię

    najlepszy deser świata!

  3. Bomba kaloryczna ale grzechu warta, prawdziwy włoski specjał.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image