Przepis | Strona główna | Blog | Tofu. Co warto wiedzieć na temat tofu?
Tofu. Co warto wiedzieć na temat tofu?

Tofu. Co warto wiedzieć na temat tofu?

Tofu to jeden z ważniejszych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej, z którego chętnie korzystają też osoby chcące od czasu do czasu zastąpić mięsny posiłek daniem jarskim. Na czym polega wyjątkowość tofu? Co sprawia, iż stało się ono tak popularne?

Tofu to wysokobiałkowy serek sojowy, który powstaje z mleka sojowego. Produkt ten jest bardzo dobrym źródłem roślinnego białka, nie brak w nim też błonnika i tak ważnych dla ludzkiego organizmu minerałów, jak wapń, mangan, selen czy fosfor. W tofu można znaleźć też sporo cynku i żelaza, nie brak w nim też fitoestrogenów.

Dzięki temu zdrowa dieta z takim dodatkiem może wspierać nas w walce z licznymi przypadłościami. Dania z tofu będą pomocne w przypadku tych osób, które mają problemy związane ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Dieta z tofu może odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób serca, może się też świetnie sprawdzić w menu tych kobiet, które są szczególnie narażone na osteoporozę.

Swym wyglądem tofu przypomina od twarożek, choć na naszych półkach tofu pojawia się w licznych odmianach. Tofu naturalne i wędzone, tofu z ziołami – oto podstawowy asortyment. Zazwyczaj jest to tofu pozbawione konkretnego smaku, co oznacza, że za pomocą przypraw możemy tym sojowym produktem zastąpić zarówno mięso, jak i ser.

Ciekawe przepisy na dania z tofu mogą nas zaskoczyć swym bogactwem oraz różnorodnością. Ten składnik zdrowej diety świetnie spisze się jako podstawa wegańskiej jajecznicy, można też z niego przygotować pożywną sałatkę, pastę do kanapek lub kotlecik jarski. Możliwości jest wiele, zatem każdy z nas bez problemu powinien znaleźć dla siebie idealny przysmak z tofu w roli głównej.

Zobacz także wegański falafel.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*