Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Tradycyjne kotlety schabowe w panierce
Tradycyjne kotlety schabowe w panierce

Tradycyjne kotlety schabowe w panierce

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i bez kotleta schabowego zaserwowanego na drugie danie. Ta tradycja weszła nam polakom w krew i nic w tym dziwnego, gdyż nasze polskie kotlety schabowe są przepysznym rodzajem obiadowego mięsa. Dobrze rozbity schab oprószony przyprawami, opanierowany w tradycyjny sposób i usmażony na złocisto. Pyszne kotlety idealnie smakują z tajnym przepisem na panierkę mojej babci, tymi tajnymi składnikami jest dodatek zieleniny w panierce. Spróbuj koniecznie takiej wersji schabowego.

Tradycyjne kotlety schabowe w panierce

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość około

14

sztuk
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

350

kcal

Tradycyjne polskie kotlety schabowe. Czym byłby prawdziwy niedzielny obiad bez kotleta schabowego. Kotlety w panierce.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku

  • mąka pszenna

  • 3 jajka

  • 30 ml mleka

  • posiekana zielona cebulka

  • posiekana natka pietruszki

  • bułka tarta

  • Maggi, czosnek, pieprz

  • olej lub smalec do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Płat schabu pokrój na cienkie plastry o grubości około 1-2 cm. U mnie z 1k g wyszło 14 sztuk kotletów. Każdego kotleta ubijamy tłuczkiem z dwóch stron. Kotlety należy oprószyć przyprawami, ja użyłam czosnku granulowanego, pieprzu i Maggi w płynie.
  • Następnie wyciągamy 3 głębokie talerze: na mąkę, miksturę z jajkami, mlekiem i zieleniną oraz bułkę tartą. Aby zrobić „miksturę” należy dodać jajka, mleko, pokrojoną zieloną cebulkę oraz zielona pietruszkę oraz przyprawy, wszystko wymieszać widelcem rozbijając przy tym jajka.
  • Obwalamy każdego kotleta z dwóch stron najpierw w mące, później w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  • Ustawiamy dużą patelnię na mały ogień. Wlewamy olej i po chwili smażymy każdego kotleta z dwóch stron, aż do momentu zarumienienia.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*