Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Tradycyjne kotlety schabowe w panierce
Tradycyjne kotlety schabowe w panierce

Tradycyjne kotlety schabowe w panierce

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i bez kotleta schabowego zaserwowanego na drugie danie. Ta tradycja weszła nam polakom w krew i nic w tym dziwnego, gdyż nasze polskie kotlety schabowe są przepysznym rodzajem obiadowego mięsa. Dobrze rozbity schab oprószony przyprawami, opanierowany w tradycyjny sposób i usmażony na złocisto. Pyszne kotlety idealnie smakują z tajnym przepisem na panierkę mojej babci, tymi tajnymi składnikami jest dodatek zieleniny w panierce. Spróbuj koniecznie takiej wersji schabowego.

Tradycyjne kotlety schabowe w panierce

Tradycyjne kotlety schabowe w panierce

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

14

sztuk
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

350

kcal

Tradycyjne polskie kotlety schabowe. Czym byłby prawdziwy niedzielny obiad bez kotleta schabowego. Kotlety w panierce.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 schabu bez kości w jednym kawałku

  • mąka pszenna

  • 3 3 jajka

  • 30 ml 30 mleka

  • posiekana zielona cebulka

  • posiekana natka pietruszki

  • bułka tarta

  • Maggi, czosnek, pieprz

  • olej lub smalec do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Płat schabu pokrój na cienkie plastry o grubości około 1-2 cm. U mnie z 1k g wyszło 14 sztuk kotletów. Każdego kotleta ubijamy tłuczkiem z dwóch stron. Kotlety należy oprószyć przyprawami, ja użyłam czosnku granulowanego, pieprzu i Maggi w płynie.
  • Następnie wyciągamy 3 głębokie talerze: na mąkę, miksturę z jajkami, mlekiem i zieleniną oraz bułkę tartą. Aby zrobić „miksturę” należy dodać jajka, mleko, pokrojoną zieloną cebulkę oraz zielona pietruszkę oraz przyprawy, wszystko wymieszać widelcem rozbijając przy tym jajka.
  • Obwalamy każdego kotleta z dwóch stron najpierw w mące, później w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  • Ustawiamy dużą patelnię na mały ogień. Wlewamy olej i po chwili smażymy każdego kotleta z dwóch stron, aż do momentu zarumienienia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*