Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Ukraińskie bliny
Ukraińskie bliny

Ukraińskie bliny

Bliny są to naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny m. in. z różnych rodzajów mąk, z dodatkiem kefiru lub kasz. Bliny można podawać bez dodatków lub z gotowaną rybą, śmietaną, kawałkami łososia, rybnymi sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem, gotowanym jajkiem, rybnymi pastami czy sosami lub na słodko z konfiturami.

Ukraińskie bliny

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: NaleśnikiKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

2

godz. 
Wykonanie

1

godz. 
Kalorie

255

kcal

Gdy mówimy o ukraińskiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o blinach. To pyszne placuszki, bardzo popularne na Ukrainie i wschodniej Galicji.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 mąki pszennej

  • 200 g 200 mąki gryczanej

  • 500 ml 500 mleka

  • 3 3 jajka

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli

  • 30 g 30 drożdży

  • 2 łyżeczki 2 cukru

  • 2 łyżki 2 masła

  • Olej


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy utrzeć drożdże z połową łyżeczki cukru, dodać ¼ l ciepłego mleka i 10 dag mąki pszennej, ucierać, aż nie będzie w nim grudek, a następnie zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do czasu aż objętość zwiększy się o połowę, czyli na ok. 30 min.
  • Po tym czasie należy na patelni roztopić masło i dodawać je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Podczas rozrabiania ciasta powoli dodawać też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
  • Ciasto dokładnie rozrobić i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
  • Na koniec do wyrośniętego ciasta dodawać powoli ubitą, sztywną pianę z białek, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę,ponieważ masa trochę opadnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie placki.
  • Trzeba pamiętać, aby przygotowanie blinów rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podaniem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*