Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Ukraińskie bliny
Ukraińskie bliny

Ukraińskie bliny

Bliny są to naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny m. in. z różnych rodzajów mąk, z dodatkiem kefiru lub kasz. Bliny można podawać bez dodatków lub z gotowaną rybą, śmietaną, kawałkami łososia, rybnymi sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem, gotowanym jajkiem, rybnymi pastami czy sosami lub na słodko z konfiturami.

Ukraińskie bliny

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: NaleśnikiKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

2

godz. 
Wykonanie

1

godz. 
Kalorie

255

kcal

Gdy mówimy o ukraińskiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o blinach. To pyszne placuszki, bardzo popularne na Ukrainie i wschodniej Galicji.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 200 g mąki gryczanej

  • 500 ml mleka

  • 3 jajka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 30 g drożdży

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki masła

  • Olej


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy utrzeć drożdże z połową łyżeczki cukru, dodać ¼ l ciepłego mleka i 10 dag mąki pszennej, ucierać, aż nie będzie w nim grudek, a następnie zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do czasu aż objętość zwiększy się o połowę, czyli na ok. 30 min.
  • Po tym czasie należy na patelni roztopić masło i dodawać je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Podczas rozrabiania ciasta powoli dodawać też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
  • Ciasto dokładnie rozrobić i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
  • Na koniec do wyrośniętego ciasta dodawać powoli ubitą, sztywną pianę z białek, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę,ponieważ masa trochę opadnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie placki.
  • Trzeba pamiętać, aby przygotowanie blinów rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podaniem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*