Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Wątróbka drobiowa z cebulką
Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa zaliczana jest do podrobów i cechuje się łagodnym smakiem oraz znaczną ilością składników odżywczych. Zawiera dużo żelaza, białka i kwasu foliowego. Może być duszona w sosie lub smażona. Ponadto podawać można ją z ziemniakami lub kromką pieczywa lub zjadać samą bez dodatków. Wątróbka drobiowa to idealny sposób na prosty, szybki i smaczny obiad. W smaku jest delikatna i pyszna.

Wątróbka drobiowa z cebulką

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: WątróbkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

290

kcal

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię polską bez podsmażanej wątróbki drobiowej. Dlatego też przygotowaliśmy tutaj sprawdzony przepis na wątróbkę.

Składniki:

  • 800 g wątróbki drobiowej

  • 3 średnie cebule

  • 2 łyżki płaskie mąki pszennej

  • 6 łyżek oleju do smażenia

  • 1 łyżeczka płaska soli

  • natka pietruszki

  • pieprz

  • słodka papryka

  • majeranek


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka i na rozgrzaną patelnię z olejem wyłożyć cebulę i smażyć na mniejszej niż średnia mocy palnika przez 25 min, aż będzie szklista i rumiana.
  • Pod koniec smażenia dodać pół płaskiej łyżeczkę soli. Gdy będzie gotowa odłożyć na bok.
  • Następnie należy oczyścić wątróbkę z żyłek i tłuszczu, nakłuć widelcem, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć każdy kawałek w mące.
  • Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wyłożyć obtoczone wątróbki i smażyć od 1,5-2 min na rumiano.
  • Na koniec podsmażoną wątróbkę przełożyć na patelnię zrumienioną cebulą, dodać pół płaskiej łyżeczki soli, małą garść siekanej pietruszki oraz szczyptę pieprzu. Całość podgrzewać razem nie dłużej niż 5 min.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*