Przepis | Strona główna | Blog | Wege grill – Z czym to się je?
Wege grill - Z czym to się je?

Wege grill – Z czym to się je?

Grill bez mięsa? Jak najbardziej, jest to możliwe, choć wielu osobom grill kojarzy się przede wszystkim z mięsem. Niestety, po warzywa i różne wegańskie produkty sięga się rzadziej niż po np. kiełbasę. Wege grill może być smaczny i zdrowy. Jakie smakołyki przygotować w czasie wegańskiego grilla w gronie najbliższych?

Wegański grill – warzywa, które możesz wykorzystać

Powszechnie wiadomo, że warzywa są zdrowe i warto je jeść. Grillowane warzywa mają dodatkową zaletę, ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników. Należy pamiętać, że przed położeniem warzyw bezpośrednio na ruszt, tackę lub folię aluminiową, należy je dokładnie umyć i osuszyć.

Kukurydza

To produkt, którego nie trzeba wcześniej specjalnie przygotowywać ani marynować przed grillowaniem. Trzeba pamiętać o częstym obracaniu kukurydzy, gdy już będzie wrzucona na ruszt. Smaku dodadzą jej sól oraz inne przyprawy – w zależności od preferencji może być to pieprz czarny mielony i/lub zioła, wędzona papryka itd. Dobrym rozwiązaniem jest też dodanie do gotowej kukurydzy niewielkiej ilości pesto bądź wegańskiego czosnkowego masła.

wege grill - kukurydza

Papryka

Nie warto ograniczać się tylko do jednego koloru – skoro mamy możliwość wykorzystania czerwonych, zielonych i żółtych papryk, zróbmy to! Tym bardziej, że każdy z tych rodzajów jest bogaty w witaminy. Wystarczy takie warzywa pokroić, posypać wybranymi przez siebie przyprawami i gotowe!

W sklepach znaleźć można też słodkie mini papryczki sweet bites, które występują także w wersji pomarańczowej – te można położyć na grillu nawet bez krojenia. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą postawić na papryki ostre, takie jak chilli lub jalapeno. Pamiętajmy jednak o umiarze!

Cebula

Skoro wykorzystujemy różne rodzaje papryk, zróbmy to samo z cebulami – na grilla sprawdzi się nie tylko żółta pokrojona w grube plastry (tak, by powstały rumiane krążki), ale także czerwona, która jest nieco bardziej kwaskowata. Gdy taka cebulka jest już gotowa, można ją dodać do sałatki, świetnie podkręci smak. Z kolei szalotka nie wymaga krojenia – może być pozostawiona na grillu w całości. Warto dodać, że cebula jest wprost stworzona do szaszłyków. 

Marchewka

Część ludzi nie wyobraża sobie położenia marchewki na grillu bez wcześniejszego obrania jej. Innym z kolei nie przeszkadza skórka, tym bardziej, gdy jest ładna i “jędrna”. Jest to całkowicie w porządku, każdy powinien zrobić, jak uważa. Marchewkę można pokroić w plasterki lub w słupki, wtedy będą imitowały frytki. Należy ułożyć je na folii aluminiowej, posypać przyprawami (np. bazylia, majeranek, tymianek) i polać delikatnie oliwą z oliwek, po czym zawinąć i zapiekać na grillu przez około 20 minut.

wege grill - marchewka

Pieczarki z grilla

Wegetariański grill? Nawet nie myśl o przyrządzeniu go bez pieczarek! Można po prostu położyć je w całości na folii aluminiowej, dolać wody, dodać przypraw i poddusić. Innym rozwiązaniem jest nadzianie ich na patyczki do szaszłyków razem z innymi warzywami. Chcesz spróbować czegoś innego? Wybierz duże pieczarki do faszerowania i wypełnij je farszem warzywnym. Taki przysmak z grilla kusi smakiem i aromatem.

Cukinia

To warzywo, które można wykorzystać na grillu na mnóstwo sposobów. Pierwszym z nich jest pokrojenie cukinii na krążki, włożenie ich do miski, przyprawienie ziołami i pieprzem, dodanie czosnku przeciśniętego przez praskę, polanie wszystkiego oliwą i dokładne wymieszanie wszystkich składników. Po piętnastu minutach na grillu, cukinia jest gotowa do jedzenia.

Opcją numer dwa jest przekrojenie cukinii na pół, natarcie jej oliwą i przyprawami (wędzona i pikantna papryka, czosnek granulowany, oregano, tymianek, pieprz), grillowanie z obu stron i serwowanie z gotowymi wegańskimi sosami.

Szparagi

Jeśli chodzi o szparagi, należy odkroić ich twarde końce. Opłukane, osuszone i przyprawione szparagi wystarczy nasmarować oliwą i grillować przez kilka minut, od czasu do czasu obracając je na drugą stronę.

Bakłażan

W przypadku bakłażana trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie. Po pokrojeniu warzywa i posoleniu go, należy poczekać około pół godziny, aż wydzieli żółty sok. To sposób na pozbycie się goryczy. Później przyda się marynata z oliwy, czosnku, przypraw i soku z cytryny. Bakłażana można też podawać z cukinią, pomidorami i mieszanką kolorowych sałat.

Pomidor

Kolejny produkt, który może być wykorzystany na wiele sposobów i każdorazowo zachwycać smakiem. W najprostszej wersji wystarczy przekroić pomidora na pół, po czym ułożyć go na grillu. Można też  odkroić wierzchnią część pomidora i wydrążyć go, by móc wypełnić puste miejsce warzywnym farszem.

Takie faszerowane pomidory zawija się w folię aluminiową i grilluje przez około 20 minut. Dobrym rozwiązaniem jest też posypanie takiego przysmaku dezaktywowanymi płatkami drożdżowymi, które w smaku nieco przypominają ser żółty. Warto wspomnieć, że do grillowania nadają się także łatwe w obróbce pomidorki cherry – te wystarczy po prostu umieścić na grillu (całą gałązkę).

Ziemniaki

W zestawieniu warzyw idealnych do grillowania nie może zabraknąć ziemniaków! Wystarczy pokroić podgotowanego krótko ziemniaka na pół lub naciąć na krzyż, nałożyć odrobinę wegańskiego masła (zrobionego z oleju kokosowego, mleka sojowego i oleju z pestek winogron). Taki ziemniak, posypany dodatkowo ulubionymi przyprawami, powinien “wylądować” w folii aluminiowej i pozostać w niej na grillu przez 15 minut.

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, wykorzystując do tego ziemniaka – nic prostszego. Wystarczy, że wykorzystasz przepis na nacinanego ziemniaka z czosnkiem. Ziemniaka trzeba naciąć tak, by utworzył się wachlarzyk, maksymalnie do 2/3 głębokości. Kolejnym krokiem jest włożenie plasterków czosnku w luki, które powstały po nacięciu ziemniaka. Opcjonalnie można polać taki przysmak oliwą i dodać wybrane przez siebie przyprawy. Ziemniak zawinięty w folię powinien spędzić na grillu pół godziny.

Dania z grilla – gotowe produkty

W dzisiejszych czasach dostępnych jest wiele tzw. “gotowców”, które mogą posłużyć za dania z grilla. Jest to niesamowita oszczędność czasu. Ponadto, trzeba przyznać, że wybór dostępnych na rynku gotowych, w pełni roślinnych produktów jest naprawdę duży.

Wege kiełbaski

Najpopularniejszymi kiełbaskami wege są kiełbaski sojowe. W sklepach znajdziemy też wege kiełbaski, które w składzie mają boczniaki, nasiona słonecznika, groch, szpinak i ogrom suszonych warzyw. Brzmi to zdecydowanie lepiej niż w przypadku “standardowej” kiełbasy, która składa się z pokrojonego lub zmielonego mięsa wymieszanego z bułką tartą, przyprawami i wątpliwej jakości substancjami aromatyzującymi…

Wegetariańskie (wegańskie) burgery

Na rynku z miesiąca na miesiąc pojawia się coraz więcej propozycji wegetariańskich/wegańskich burgerów. Nierzadko składają się z kaszy jaglanej, tartej marchewki, prażonego sezamu, cebulki… Można przyrządzić burgera z kalafiora, soczewicy, zielonego groszku, czerwonej fasoli, ciecierzycy, czy nawet amarantusa. Możesz kupić gotowe danie i po prostu położyć je na grillu, lub skorzystać z wyżej wymienionych inspiracji i przygotować burgera samodzielnie. 

Tofu na grilla – słodkie chilli

Gotowe danie na grilla, obok którego nie sposób przejść obojętnie – tofu z chilli, lekko pikantne, w stu procentach roślinne. Wystarczy kupić gotowy produkt i położyć go na grillu na dosłownie dwie minuty. To wielka oszczędność czasu i urozmaicenie menu, które dodatkowo zawiera błonnik, nienasycone kwasy Omega 3 i witaminy.

Wegańskie sosy – sos sojowy i nie tylko

Sos sojowy kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, jednak prawdą jest, że sprawdzi się też na polskim grillu w gronie rodziny i przyjaciół. Jest fermentowanym sosem, który składa się z mieszaniny soi, wody, pszenicy i soli. Przez dodanie pleśni, bakterii kwasu mlekowego i drożdży tworzy się zacier. Gdy dojrzeje, jest wyciskany i filtrowany. Zdrowy i uniwersalny w smaku sos może być wykorzystany do marynat, grillowanych szparagów, dań z marchewką i do wielu innych potraw.

Oprócz sosu sojowego, warto wypróbować także sos koperkowy, w skład którego, poza pęczkiem świeżego koperku, wchodzi też słonecznik, sok z cytryny i przyprawy. Kolejną propozycją jest sos z suszonych pomidorów i orzechów. Wymienione w nazwie produkty łączy się z olejem lnianym, mlekiem kokosowym i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Przepisy na szaszłyki, sałatki i inne przysmaki 

Jeśli grillujemy różnego rodzaju warzywa lub korzystamy z gotowych dań i nadal czujemy niedosyt – koniecznie przyrządźmy wegetariańskie szaszłyki. Możemy też zrobić zrobić sałatkę i wykorzystać do niej wcześniej produkty ściągnięte z rusztu. Jakie jeszcze dania polecają się na grilla?

Szaszłyki z warzyw i tofu 

Szaszłyki mają jedną niezaprzeczalną zaletę – można wykorzystać do nich takie produkty, na jakie ma się w danym momencie ochotę. Przepisy można łatwo modyfikować, biorąc pod uwagę swoje własne preferencje. Cukinia, tofu, papryka czerwona, zielona, żółta, cebula żółta, czerwona, szalotka, pieczarki, boczniaki – wybrane produkty wystarczy pokroić w kawałki, nadziać na patyczki do szaszłyków, doprawić według własnego uznania i położyć na grillu. 

Marynowane tofu, boczniaki i tempeh

Zarówno tofu, jak i boczniaki i tempeh możemy zamarynować na kilka sposobów. Jeśli lubimy kuchnię azjatycką lub indyjską, dobrym pomysłem będzie wykorzystanie sosu sojowego. W przypadku wersji indyjskiej, do marynaty należy dodać kurkumę, curry oraz kardamon. Jeśli bardziej przemawia do nas klimat włoski, do mieszanki dodajemy dużo ziół – bazylię, oregano i tymianek. Z kolei jeśli lubimy potrawy pikantne, warto pomyśleć o sosie sojowym wymieszanym z oliwą, chilli i papryką słodką. 

Pieczywo z grilla – grillowana bagietka

Przygotowanie grillowanej bagietki jest proste, o ile jest się w posiadaniu wegańskiego czosnkowego masła. Można przyrządzić je samodzielnie z wykorzystaniem czosnku, oleju (np. rzepakowego), soku z cytryny i soli. Gdy ma się już taką miksturę, wystarczy posmarować nią każdą kromkę przekrojonej bagietki. Następnie składa się ze sobą wszystkie kawałki, układa na folii aluminiowej, zawija i grilluje.

Sałatki na grilla

Przykładem sałatki, którą można przygotować na grilla jest sałatka grecka, w której jednak zamiast sera feta wykorzystamy tofu. Jeżeli wcześniej grillowaliśmy luzem bakłażana, cukinię, pomidory i tofu – to świetnie! Wystarczy wsypać te produkty do miski i dodać do nich czarne oliwki, odrobinę oliwy z oliwek, sok z cytryny, pół łyżeczki miodu i sałatę lodową.

wege grill - sałatka warzywna

Grillowane banany z gorzką czekoladą

Wisienka na torcie zestawienia, czyli grillowane banany z czekoladą. Kto powiedział, że na grillu nie można zjeść czegoś na słodko? Taki deser z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich smaków. Wystarczy przekroić banany w skórce wzdłuż, ale tak, by nie ich nie przepołowić. Powstałe kieszonki należy wypełnić kostkami wegańskiej czekolady. Taki przysmak należy położyć na grillu na około 20 minut, by móc później delektować się ich pysznym smakiem.

Różnorodność wegańskich dań i sposobu przyrządzania potraw jest tak wiele, że sam będziesz zszokowany. Jeśli dieta ta kojarzy Ci się jedynie z jedzeniem sałaty – z pewnością bardzo się zdziwisz. Czy to obiad, czy grilowanie ze znajomymi – potrawy wege zupełnie Cię zaskoczą smakiem i oryginalnością. Przykładem jest Krosno Wegańskie – Zobacz jak przepyszna jest dieta Vege!

Podsumowanie

Przygotowanie wegańskiego grilla w obecnych czasach jest proste i przyjemne, nie tylko dla wegan. Grillujemy warzywa, takie jak papryka, cebula, marchewka, cukinia, kukurydza, szparagi, bakłażan, pomidor i ziemniaki – ściągnięte z grilla są chrupiące, smaczne, aromatyczne. Możemy korzystać z wielu dostępnych przepisów na szaszłyki i lekkie sałatki. Jeśli nie lubimy spędzać czasu w kuchni na długich przygotowaniach, możemy posłużyć się gotowymi produktami, których na rynku jest mnóstwo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image