Gdy nadchodzi czas Świąt Wielkanocnych, skupiamy się na przygotowywaniu tradycyjnych potraw mających uczcić ten radosny, świąteczny okres oraz zapewnić nam radosne ucztowanie w gronie najbliższych nam osób. Bardzo ważną rolę odgrywa tutaj tradycja, która nakazuje przyrządzenie określonych potraw a przepisy na nie najczęściej przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Na wielkanocnym stole pojawiają się więc soczyste mięsa, domowe wędliny, wiosenne sałatki ale przede wszystkim różnego rodzaju słodkości – ciasta, babeczki czy pięknie udekorowane mazurki. Popularnym deserem, przyrządzanym właśnie na Wielkanoc jest pascha, którą przygotowuje się z twarogu, masła (czasem również śmietany) ale też bakalii, cukru waniliowego, czasem z dodatkiem suszonych owoców.
Zwyczaj przyrządzania paschy wywodzi się z tradycji rosyjskiej ale ten deser pojawia się także często na Ukrainie czy Białorusi. W Polsce pascha pojawia się najczęściej we wschodnich regionach. Bez względu na to skąd pochodzimy, warto skosztować tego przepysznego deseru.