Pascha. Tradycyjna wielkanocna

Pascha. Tradycyjna wielkanocna

Gdy nadchodzi czas Świąt Wielkanocnych, skupiamy się na przygotowywaniu tradycyjnych potraw mających uczcić ten radosny, świąteczny okres oraz zapewnić nam radosne ucztowanie w gronie najbliższych nam osób. Bardzo ważną rolę odgrywa tutaj tradycja, która nakazuje przyrządzenie określonych potraw a przepisy na nie najczęściej przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Na wielkanocnym stole pojawiają się więc soczyste mięsa, domowe wędliny, wiosenne sałatki ale przede wszystkim różnego rodzaju słodkości – ciasta, babeczki czy pięknie udekorowane mazurki. Popularnym deserem, przyrządzanym właśnie na Wielkanoc jest pascha, którą przygotowuje się z twarogu, masła (czasem również śmietany) ale też bakalii, cukru waniliowego, czasem z dodatkiem suszonych owoców.

Zwyczaj przyrządzania paschy wywodzi się z tradycji rosyjskiej ale ten deser pojawia się także często na Ukrainie czy Białorusi. W Polsce pascha pojawia się najczęściej we wschodnich regionach. Bez względu na to skąd pochodzimy, warto skosztować tego przepysznego deseru.

Pascha. Tradycyjna wielkanocna

Pascha. Tradycyjna wielkanocna

5.0 z 1 głos
Danie: WielkanocneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Pascha to puszysty i delikatny sernik wielkanocny z bakaliami. Pochodzi zza wschodniej granicy, lecz na stałe zadomowił się w Polsce.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 100 g rodzynek

  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej

  • 5 żółtek

  • 50 g posiekanych włoskich orzechów

  • 50 g posiekanych suszonych moreli (lub opcjonalnie figi)


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie paschy zaczynamy od ubicia masła z cukrami oraz skórką z cytryny – powinniśmy uzyskać puszystą, kremową masę. Stopniowo dodajemy żółtka, cały czas ubijając masę.
  • Dodajemy twaróg i ponownie miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dodajemy skórkę pomarańczową, orzechy, morele i rodzynki. Całość mieszamy.
  • Na misce ustawiamy duże sito wyścielone podwójnie złożoną gazą. Wykładamy doń otrzymaną masę serową a wystające brzegi gazy zawijamy. Całość przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Wstawiamy do lodówki na noc.
  • Następnego dnia wyjmujemy paschę na talerz i usuwamy gazę. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*