Przepis | Strona główna | Sosy | Tzatziki sos czosnkowo ogórkowy z jogurtem
Tzatziki sos czosnkowo ogórkowy z jogurtem

Tzatziki sos czosnkowo ogórkowy z jogurtem

Sos czosnkowo ogórkowy na bazie jogurtu greckiego, cieszy się powodzeniem w sezonie grillowym. Pasuje do smażonej na grillu kiełbasy i karczku. Ma także wiele innych zastosowań, jest przepyszny i lekki. Główną bazą jest jogurt grecki, dzięki czemu sos jest niskokaloryczny.

Grecki sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SosKuchnia: GreckiTrudność: Łatwe
Przygotowanie

20

min.
Kalorie

160

kcal

Najlepszy grecki sos tzatziki na bazie gęstego jogurtu greckiego, z czosnkiem, ogórkami gruntowymi i świeżą zieleniną. Niskokaloryczny i aromatyczny sos.

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 200 g ogórków gruntowych

  • 10 listków natki pietruszki

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Ogórki obieramy ze skórki. Jeśli w środku są wodniste, wycinamy i usuwamy gniazda nasienne.
  • Czosnek i ogórki mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy poszatkowaną świeżą zieleninę, szczyptę soli, majonez, oliwę oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*