Eksperci od żywienia żywią się nordycką dietą. Jak sama nazwa wskazuje, dieta nordycka składa się z żywności pozyskiwanej lokalnie i tradycyjnie spożywanej w Danii, Finlandii, Islandii, Norwegii i Szwecji. Zwykle dieta nordycka obejmuje pełnoziarniste zboża, takie jak żyto, jęczmień i owies; jagody i inne owoce; warzywa, zwłaszcza kapusta i warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki i marchewka; tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i śledź; i rośliny strączkowe (fasola i groch).
Wielu nazywa to nową dietą nordycką, która stała się nową kulturą żywności opracowaną w latach 2009–2013, z głównym naciskiem na gastronomię, zdrowie i środowisko. Nowa dieta nordycka opiera się na skandynawskich składnikach, ale można ją dostosować na całym świecie.
W przeciwieństwie do diety śródziemnomorskiej, która obejmuje oliwę z oliwek, sprzyja olejowi rzepakowemu (olejowi rzepakowemu), który jest bogaty w zdrowy tłuszcz nienasycony. Zawiera także kwas alfa-linolenowy, kwas tłuszczowy omega-3 pochodzenia roślinnego podobny do kwasów tłuszczowych omega-3 występujących w rybach.
Olej rzepakowy może pomóc zmniejszyć zły cholesterol LDL i ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Możliwe, że olej rzepakowy może być lepszy w zmniejszaniu złego cholesterolu i poprawie zdrowia serca. Dieta kładzie nacisk na wycinanie przetworzonej żywności i większości wysokotłuszczowych mięs, takich jak kiełbasa lub boczek.
Korzyści zdrowotne wynikające z diety nordyckiej
Korzyści związane ze zdrowiem są wymienione poniżej:
- Duży przegląd Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazał, że zarówno dieta śródziemnomorska, jak i nordycka zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i choroby układu krążenia.
- Dieta może również przyczynić się do utraty wagi. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii wykazało również, że obniżona dieta reguluje ekspresję genów związanych z zapaleniem, co, jak się uważa, przyczynia się do wielu przewlekłych problemów zdrowotnych i odgrywa rolę w otyłości.
- Przetworzone produkty spożywcze są bardziej smaczne, co powoduje przejadanie się i przyrost masy ciała. Ponieważ dieta nordycka nie podkreśla konsumpcji przetworzonej żywności, zapobiega nadmiernemu jedzeniu i wynikającemu z tego przyrostowi masy ciała.
Spożywanie większej ilości diety opartej na roślinach jest lepsze dla środowiska, ponieważ emisja gazów cieplarnianych jest znacznie mniejsza. Około 14, 5% emisji gazów cieplarnianych pochodzi z produkcji zwierzęcej. Donoszono, że produkcja rolna do produkcji mięsa przyczynia się bardziej do globalnego ocieplenia niż wszystkie samoloty, pociągi, autobusy i samochody łącznie.
Dieta śródziemnomorska została uznana za najlepszą, jeśli chodzi o korzyści zdrowotne, jak się uważa. Teraz w świecie kulinarnym pojawia się kolejna dieta, jeśli chodzi o korzyści zdrowotne. To jest dieta nordycka.
Pod wieloma względami jest bardzo podobny do diety śródziemnomorskiej, ale opiera się na oleju rzepakowym (rzepakowym) zamiast oliwy z oliwek. Różni się także wyborem rodzajów produktów, które są uprawiane lokalnie, w zależności od klimatu regionu, gleby i wody.
Dlatego obejmuje zarówno zdrowie, jak i dobre samopoczucie jednostki oraz zrównoważenie środowiskowe.