Przepis | Strona główna | Pizza | Pizza Capricciosa. Ulubiona polaków
Pizza Capricciosa. Ulubiona polaków

Pizza Capricciosa. Ulubiona polaków

Pizza Capricciosa składa się z: pieczonej szynki, grzybów (m.in. pieczarek), karczochów i pomidorów. Capricciosa, przeważnie w swoim składzie nie ma oliwek, a wszystkie składniki są mieszane na bazie sosu pomidorowego i mozzarelli, tworząc dzięki temu pyszne połączenie smaków. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że słowo capriciosa oznacza w języku włoskim kapryśna. Natomiast nazwa wzięła się z tego, iż pizza Capricciosa nie ma z góry określonych składników

Pizza Capricciosa

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

270

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę capricciosa do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szczypta soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy capricciosa
  • 150 g startej mozzarelli

  • 200 g szynki

  • 200 g pieczarek

  • 100 g zielonych oliwek (odsączonych z zalewy)


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy capricciosa
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Placek posyp teraz równomiernie startym serem mozzarella.
  • Pieczarki bardzo dokładnie umyj, odetnij skrawek nóżki. Tak przygotowane grzyby pokrój na plasterki.
  • Szynę pokrój w plasterki a następnie w kwadraciki około 1-2 centymetrów. Posyp tak przygotowaną szynką po pizzy.
  • Oliwki pokrój na połówki krojąc wzdłuż. Posyp po pizzy.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać plasterki pomidorów i papryki (optymalnie, nie obowiązkowo)
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 200C. Włóż do piekarnika pizzę i wypiekaj przez 15 minut kontrolując pod koniec stopień wypieczenia. Czasami potrzeba minuty dłużej, czasami minuty krócej.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image