Pizza Capricciosa składa się z: pieczonej szynki, grzybów (m.in. pieczarek), karczochów i pomidorów. Capricciosa, przeważnie w swoim składzie nie ma oliwek, a wszystkie składniki są mieszane na bazie sosu pomidorowego i mozzarelli, tworząc dzięki temu pyszne połączenie smaków. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że słowo capriciosa oznacza w języku włoskim kapryśna. Natomiast nazwa wzięła się z tego, iż pizza Capricciosa nie ma z góry określonych składników
Pizza Capricciosa
4
porcje1
godz.30
min.15
min.270
kcalPrzedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę capricciosa do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- Na ciasto na pizzę
250 g 250 mąki pszennej
7 g 7 drożdży instant
150 ml 150 letniej wody
1/2 łyżeczki 1/2 cukru
1 łyżeczka 1 soli
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
- Pomidorowy sos do pizzy
250 ml 250 passaty pomidorowej
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
1 ząbek 1 czosnku
1 łyżeczka 1 suszonego oregano
1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru
- Dodatki do pizzy capricciosa
150 g 150 startej mozzarelli
200 g 200 szynki
200 g 200 pieczarek
100 g 100 zielonych oliwek (odsączonych z zalewy)
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pizze
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
- Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
- Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
- Pomidorowy sos do pizzy
- Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
- Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
- Wykonanie pizzy capricciosa
- Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
- Placek posyp teraz równomiernie startym serem mozzarella.
- Pieczarki bardzo dokładnie umyj, odetnij skrawek nóżki. Tak przygotowane grzyby pokrój na plasterki.
- Szynę pokrój w plasterki a następnie w kwadraciki około 1-2 centymetrów. Posyp tak przygotowaną szynką po pizzy.
- Oliwki pokrój na połówki krojąc wzdłuż. Posyp po pizzy.
- Jeśli chcesz, możesz dodać plasterki pomidorów i papryki (optymalnie, nie obowiązkowo)
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 200C. Włóż do piekarnika pizzę i wypiekaj przez 15 minut kontrolując pod koniec stopień wypieczenia. Czasami potrzeba minuty dłużej, czasami minuty krócej.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pizza al Tonno. Pizza z tuńczykiemPizza Vegetariana. Pizza wegetariańska
Pizza Margherita. Najprostsza pizza
Pizza Neapolitana. Smak włoskiej flagi
Pizza Hawajska. Pizza z ananasem
Pizza Jalapeño. Pikantna pizza z papryczkami