Goździkowiec korzenny (łac. Syzygium aromaticum) inaczej zwany czapetką pachnącą to roślina pochodząca z wysp Archipelagu Moluckiego, niegdyś zwanych Wyspami Goździkowymi. Drzewo osiąga wysokość do 12 metrów i jest ozdobione przez cały rok czerwono-różowymi kwiatami, które są bogate w olejek eteryczny.
Goździki dzięki swojemu korzenno-słodkawemu aromatowi znajdują szerokie zastosowanie w kuchni zarówno w przypadku dań mięsnych (wołowina, dziczyzna, cielęcina), tak jak i jako dodatek do kompotów, nalewek, czy bożonarodzeniowych ciasteczek.
Właściwości goździków
Z punktu widzenia farmaceutyki i ziołolecznictwa ważną część goździkowca stanowią kwiaty oraz olejek eteryczny. W skład olejku wchodzi przede wszystkim eugenol, izoeugenol i beta-kariofilen, kwiaty ponadto zawierają garbniki i flawonoidy. Składniki aktywne tych surowców wykazują działanie: przeciwbólowe, znieczulające miejscowo, gastroprotekcyjne, przeciwzapalnen antyseptyczne i przeciwpłytkowe.
Goździki jako remedium na ból zęba i brzucha
W aptece znajdziemy liczne preparaty dostępne bez recepty, w których skład wchodzi olejek goździkowy. Są to głównie koncentraty do rozcieńczania, które możemy użyć do sporządzenia roztworów. Stosuje się je głównie zewnętrznie w przypadku dolegliwości takich jak: przeziębienia, infekcje górnych dróg oddechowych, katar bóle mięśni, stawów, stany zapalne jamy ustnej i gardła. Natomiast wewnętrznie mogą posłużyć w przypadku bólów brzucha, dyspepsji, wzdęć i biegunki.
Bezpieczeństwo stosowania
Przyjmowanie preparatów z olejkiem goździkowym jest niewskazane w przypadku kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią. Może powodować nasilenie działania leków przeciwzakrzepowych oraz pojawienie się alergii skórnych, podrażnienia błon śluzowych, a w przypadku stosowania doustnego – depresji układu nerwowego i drgawek. Należy pamiętać o tym, aby nie stosować bezpośrednio olejku na skórę, bez wcześniejszego rozcieńczenia.
goździki kojarzą mi się z grzanym winem i zimową herbatką