Zdrowotne zalety mleka roślinnego

Zdrowotne zalety mleka roślinnego

Mimo że duża część populacji nadal spożywa mleko pochodzenia zwierzęcego, wyraźnie widać, że w ostatnich latach obserwuje się tendencję do zwiększania spożycia produktów pochodzenia roślinnego, w tym mleka i napojów roślinnych. Przyczyny tego są różne, np. osoby uczulone na laktozę lub białko mleka krowiego. Te mleka roślinne mają tylko składniki roślinne i wodę jako składniki, i są pyszne. Najpierw przyjrzymy się korzyściom płynącym ze spożywania mleka roślinnego w porównaniu z mlekiem zwierzęcym, a następnie przeanalizujemy niektóre z różnych napojów roślinnych dostępnych na rynku, pod względem wartości odżywczych.

Zdrowotne zalety mleka roślinnego

Dlaczego mleko roślinne jest lepsze od zwierzęcego?

  1. Nie zawiera laktozy i cholesterolu.
  2. Niska zawartość tłuszczu
  3. Wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, korzystnych dla serca.
  4. Wysoka zawartość witamin z grupy B.
  5. Zrównoważone proporcje między sodem i potasem.
  6. Są idealne dla osób z wolnym trawieniem, zaparciami lub problemami jelita drażliwego.

Mleko sojowe.

Jest to najbardziej powszechne i na pewno już spożywałeś je przy jakiejś okazji, bardzo niskokaloryczne. Jest to jedno z najbardziej korzystnych mleczek roślinnych, spożywane już od czasów starożytnych. Przyjrzyjmy się jego zaletom.

  1. Jest lekkostrawne dzięki temu, że do jej strawienia nie potrzeba enzymów.
  2. Doskonale nadaje się dla osób chorych na cukrzycę: uwalnia cukry stopniowo, utrzymując ten składnik we krwi na optymalnym poziomie.
  3. Obniża cholesterol, jest jednym z najkorzystniejszych mlek dzięki składowi opartemu na izoflawonach, kwasach tłuszczowych i białkach.
  4. Jest to dobre rozwiązanie dla osób uczulonych na laktozę.
  5. Wysoka zawartość wapnia. Poprawia krążenie i gojenie.
  6. Posiada potas i magnez, idealne do kontrolowania wysokiego ciśnienia krwi.
  7. Dzięki zawartości izoflawonów jest bardzo polecany dla kobiet, pomaga w zespole napięcia przedmiesiączkowego.

Mleko migdałowe.

Kolejna doskonała opcja wśród mlek roślinnych, bardzo odpowiednia dla dzieci, które rosną, osób, które mają mało energii i które potrzebują suplementu diety. Jest jednym z najbardziej pożywnych.

  1. Ma właściwości poprawiające trawienie.
  2. Korzystne dla osób z anemią, osłabionych, z problemami z wątrobą lub niedożywionych.
  3. Ze względu na wysoką zawartość potasu korzystnie wpływa na pracę mózgu i mięśni.
  4. Zapobiega osteoporozie.
  5. Migdały pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
  6. Jego wysoka zawartość błonnika jest idealna na zaparcia. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
  7. Zawierają dużo magnezu, żelaza, wapnia i witaminy E.

Mleko owsiane.

Doskonały napój dla osób, które chcą zadbać o siebie i schudnąć. Jest idealny rano, aby uzyskać dobrą porcję energii bez tłuszczu.

  1. Wysoka zawartość błonnika wzmacnia układ trawienny i zapewnia uczucie sytości.
  2. Obniża poziom cholesterolu i cukrzycy.
  3. Bardzo bogate w węglowodany, dające nam więcej białka niż ryż czy pszenica.
  4. Posiada niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, przeciwutleniacze i witaminę E.
  5. Wysoka zawartość beta-glukanu pomaga obniżyć poziom cholesterolu i kwasów żółciowych w jelitach, wchłaniając je i tym samym zapobiegając przedostawaniu się szkodliwych elementów do organizmu.

Mleko z nerkowców.

Orzechy nerkowca są bardzo bogate w witaminę B1 lub tiaminę, dlatego mają korzystne działanie w przypadku stresu i depresji. Jest również bardzo zalecana w okresie ciąży lub karmienia piersią, a także po operacjach lub w okresie rekonwalescencji, ze względu na fakt, że w tych okresach jest większe wykorzystanie tej witaminy. Wyróżnia się wysoką zawartością magnezu (prawidłowe przyswajanie wapnia) i selenu (minerał będący antyoksydantem), co zawsze jest korzystne dla zdrowia układu krążenia. Zawiera również potas, wapń, żelazo i fosfor. Ze względu na wysoką zawartość kalorii, orzech ten nie jest zalecany, jeśli chcesz utrzymać swoją wagę lub jeśli jesteś na diecie odchudzającej.

Mleko ryżowe.

Mleko to wytwarzane jest ze świeżych, zmielonych i ugotowanych ziaren ryżu, które następnie poddawane są fermentacji. Jest to lekki, słodki i bezglutenowy napój. Bardzo dobrze się trawi i działa kojąco. Zawartość tryptofanu i witamin z grupy B czyni ten napój tak zwanym “ziarnem spokoju”, ponieważ substancje te są bardzo korzystne dla uzyskania energii i równowagi w układzie nerwowym. Ma właściwości oczyszczające i hipotensyjne. Jest również idealne do kontroli wagi, ma mniej kalorii niż mleko sojowe i migdałowe, a także jest bardzo pożywne.

Mleko z orzechów laskowych.

Mleko z orzechów laskowych jest naturalnym i łatwym do przyrządzenia napojem. Ten napój roślinny otrzymuje się poprzez zmieszanie wody z orzechami laskowymi.
Jedną z jego najważniejszych właściwości jest wapń i magnez. Ponadto nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Wśród jego korzyści, znajdziemy: bogaty w witaminę E, zawiera argininę, która stymuluje układ odpornościowy, dobre tłuszcze, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu (zapobiega chorobom serca) i pomaga zapobiegać osteoporozie i chorobom kości.

Mleko kokosowe.

Jeśli chodzi o korzyści, które mleko kokosowe może nam zaoferować jako superfood, jak już wspomnieliśmy, są one bardzo zróżnicowane, co jest bezpośrednią konsekwencją jego wysokiej zawartości wszelkiego rodzaju składników odżywczych. Możemy więc wymienić szereg korzyści wynikających z jej spożywania, od wzmocnienia kości i złagodzenia zapalenia stawów, poprzez wspomniane wcześniej wkłady energetyczne, aż po wzmocnienie układu odpornościowego.
Zalety mleka kokosowego nie ograniczają się jedynie do skutków jego spożywania, gdyż jest ono również bardzo przydatne w innych rodzajach zastosowań, takich jak higiena, kosmetyki czy pielęgnacja włosów. Kokosowe perfumy i kosmetyki z niektórymi składnikami wyekstrahowanymi z tego superfood są dobrze znane, ale są też np. odżywki do włosów wzmacniające włosy lub zapobiegające łysieniu, które nie są tak popularne jak poprzednie.

Mleko z orzechów włoskich.

Spośród mlek roślinnych mleko orzechowe jest bardzo przydatne przy biegunkach. To napój o największej, wśród różnych rodzajów mleka roślinnego, zawartości przeciwutleniaczy.

  1. Zapobiega chorobom układu krążenia, a także cukrzycy.
  2. Według licznych badań, jest ono bardziej korzystne niż inne przeciwutleniacze, takie jak pomarańcze, szpinak, marchew czy pomidory.
  3. Posiada wspaniałe połączenie witaminy E, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, polifenoli i pierwiastków śladowych, selenu, miedzi, cynku i magnezu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*