Przepis | Strona główna | Blog | Żelazo i jego roli w zdrowej diecie?
Żelazo i jego roli w zdrowej diecie?

Żelazo i jego roli w zdrowej diecie?

Żelazo to jeden z tych składników mineralnych, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Jaką rolę ten mikroelement spełnia w naszym organizmie? W jakich produktach spożywczych powinniśmy go szukać?

Żelazo a nasze zdrowie

Żelazo ma ogromny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, a jego niedobory mogą mieć poważne konsekwencje. Żelazo jest składnikiem wielu białek (m.in. hemoglobiny), odpowiada też za transportowanie tlenu po naszym organizmie. To żelazo sprawia, iż nasz układ krwionośny jest w stanie prawidłowo funkcjonować, to ono sprawia, iż nasza odporność organizmu staje się większa.

Jak objawia się brak odpowiedniej ilości żelaza w diecie?

Niedobory żelaza są z kolei jedną z najczęstszych przyczyn anemii oraz problemów związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego. Objawy, które mogą świadczyć o początkach tego typu problemów, są dość charakterystyczne. Ogólne osłabienie, problemy związane z gorszym nastrojem oraz blada skóra to symptomy, których nie można lekceważyć.

Warto też zwracać uwagę na takie problemy, jak zaburzenia rytmu serca czy większa niż zazwyczaj skłonność do występowania siniaków. I te problemy mogą świadczyć o tym, iż w naszej codziennej diecie pojawia się zbyt mało produktów będących dobrym źródłem żelaza.

Gdzie szukać żelaza?

Żelazo to bardzo ważny dla naszego organizmu składnik mineralny, z którym można się spotkać w wielu produktach spożywczych: zarówno w tych roślinnych, jak i w tych pochodzenia zwierzęcego. Dobrym źródłem żelaza są podroby oraz chude mięso, spore ilości żelaza można też znaleźć w mleku oraz w kurzych jajach.

W gronie produktów roślinnych, w których ten składnik mineralny pojawia się w większych ilościach, na wyróżnienie zasługują produkty z ziaren zbóż, a przede wszystkim kasza gryczana oraz płatki kukurydziane. Dobrymi źródłami żelaza są też rośliny strączkowe oraz takie owoce, jak pomarańcza. Im prędzej włączymy takie przysmaki do swej diety, tym lepiej dla nas i dla naszego zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*