Do przyrządzenia pysznej zupy pieczarkowej potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników i oczywiście odrobiny chęci. Polacy słyną z gotowania najpyszniejszych zup, a jedną z nich jest niezaprzeczalnie zupa pieczarkowa. Potrawa składa się oczywiście z pieczarek, domowego bulionu jarzynowego, makaronu oraz śmietany i masła. W zupie nie mogło też zabraknąć aromatycznych przypraw: m.in. pieprzu, natki, czosnku i soli. Pożywna zupa pieczarkowa z pewnością zdobędzie uznanie całej rodziny. Nie da się ukryć, że kwintesencją mistrzowskiej zupy pieczarkowej są właśnie… pieczarki. Najlepsze będą te świeże. Musimy je najpierw sparzyć, obrać, następnie pokroić, a na końcu podsmażyć. Jeżeli chcemy, aby danie miało bardziej „tradycyjny” smak, możemy do smażących się grzybów dodać odrobinę tymianku. Pomijając warzywa i bulion, innym ważnym składnikiem zupy jest makaron. Świetnie sprawdzą się świderki, muszelki lub kokardki, ale możemy dodać też makaron w kształcie cienkich niteczek.