Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Obłędna zupa pieczarkowa z makaronem
Obłędna zupa pieczarkowa z makaronem

Obłędna zupa pieczarkowa z makaronem

Do przyrządzenia pysznej zupy pieczarkowej potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników i oczywiście odrobiny chęci. Polacy słyną z gotowania najpyszniejszych zup, a jedną z nich jest niezaprzeczalnie zupa pieczarkowa. Potrawa składa się oczywiście z pieczarek, domowego bulionu jarzynowego, makaronu oraz śmietany i masła. W zupie nie mogło też zabraknąć aromatycznych przypraw: m.in. pieprzu, natki, czosnku i soli. Pożywna zupa pieczarkowa z pewnością zdobędzie uznanie całej rodziny. Nie da się ukryć, że kwintesencją mistrzowskiej zupy pieczarkowej są właśnie… pieczarki. Najlepsze będą te świeże. Musimy je najpierw sparzyć, obrać, następnie pokroić, a na końcu podsmażyć. Jeżeli chcemy, aby danie miało bardziej „tradycyjny” smak, możemy do smażących się grzybów dodać odrobinę tymianku. Pomijając warzywa i bulion, innym ważnym składnikiem zupy jest makaron. Świetnie sprawdzą się świderki, muszelki lub kokardki, ale możemy dodać też makaron w kształcie cienkich niteczek.

Obłędna zupa pieczarkowa z makaronem

Obłędna zupa pieczarkowa z makaronem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 

40

min.
Kalorie

210

kcal

Zupa pieczarkowa to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Delikatna, wykwintna w smaku. Przepis na pieczarkową jest bardzo prosty.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 porcja 1 warzyw na bulion

  • 500 g 500 makaronu

  • 2 kg 2 pieczarek

  • pietruszka

  • czosnek

  • 200 ml 200 śmietany (12%)

  • 2 łyżki 2 masła

  • cebula

  • olej

  • sól

  • oliwa

  • pieprz

  • tymianek

Sposób przygotowania:

  • Przyrządź tradycyjny bulion z porcji jarzyn (ok. 2 l bulionu gotuj przez 1,5 godz.).
  • Oczyść grzyby, pokrój je w talarki, a następnie podsmaż na oleju.
  • Cebulę pokrój na trzy części i posiekaj w piórka. Pokrój również czosnek i podsmaż go wraz z cebulą na oliwie.
  • Wrzuć do wywaru podsmażone warzywa i gotuj ok. 15 min na niewielkim ogniu.
  • W tym czasie w oddzielnym naczyniu ugotuj makaron (ok. 7-8 min).
  • Zahartuj śmietanę, potem dolej ją do bulionu i dodaj również 2 łyżki masła. Danie dopraw pieprzem, tymiankiem i solą.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*