Przepis | Strona główna | Zupy | Zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu
Zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu

Zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu

W moim domu rzadko się zdarza żeby rosół doczekał kolejnego dnia. Ale kiedy już tak się dzieje, to koniecznie powstaje pomidorówka. Tak postępuje większość pań domu.

Zupa pomidorówka z makaronem

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

60

kcal

Pomidorowa na rosole z dodatkiem gęstej śmietanki. Makaron lub ryż gotowany bezpośrednio w zupie, by ułatwić sobie zadanie.

Składniki:

  • 1 L bulionu

  • 80 g koncentratu pomidorowego

  • 50 ml śmietany 18% do zup i sosów

  • makaron nitki lub ryż

  • sól i świeżo mielony pieprz pieprz

  • cukier i chilli opcjonalnie


Sposób przygotowania:

  • Do gorącego bulionu wlewamy nasz koncentrat pomidorowy. Na tym etapie nie wlewajmy całej podanej ilości – przeciery pomidorowe w zależności od firmy, różnią się intensywnością kwaśnego smaku. Sugeruję wlewać pomidory powoli i próbować.
  • By uprościć sobie cały proces, bezpośrednio do zupy wsypujemy makaron lub ryż. Gotujemy 10 minut.
  • W osobnym naczyniu wymieszać śmietankę 18 % ze 100 ml gorącej pomidorowej zupy. Najlepiej wymieszać za pomocą rogolki i dopiero później wlać do pozostałej części zupy. Zapobiegnie to zważeniu się śmietanki.
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie chilli oraz odrobiną cukru jeśli zupa wydaje się być zbyt kwaśna). Gotować na niewielkim ogniu jeszcze 3 minuty.

Uwagi:

  • Nakładając zupę starać się sięgać chochelką do samego dołu garnka, by nabrać również makaron i ryż. Pomidorowa to pyszna zupa z prostego przepisu.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

2 komentarze

  1. pomidorówka z rosołu z wczoraj zawsze najlepsza!

  2. Świetny pomysł żeby od razu od
    gotować makaron w zupie, to wiele ułatwia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*