W moim domu rzadko się zdarza żeby rosół doczekał kolejnego dnia. Ale kiedy już tak się dzieje, to koniecznie powstaje pomidorówka. Tak postępuje większość pań domu.
Zupa pomidorówka z makaronem
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
60
kcalPomidorowa na rosole z dodatkiem gęstej śmietanki. Makaron lub ryż gotowany bezpośrednio w zupie, by ułatwić sobie zadanie.
Składniki:
1 L bulionu
80 g koncentratu pomidorowego
50 ml śmietany 18% do zup i sosów
makaron nitki lub ryż
sól i świeżo mielony pieprz pieprz
cukier i chilli opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Do gorącego bulionu wlewamy nasz koncentrat pomidorowy. Na tym etapie nie wlewajmy całej podanej ilości – przeciery pomidorowe w zależności od firmy, różnią się intensywnością kwaśnego smaku. Sugeruję wlewać pomidory powoli i próbować.
- By uprościć sobie cały proces, bezpośrednio do zupy wsypujemy makaron lub ryż. Gotujemy 10 minut.
- W osobnym naczyniu wymieszać śmietankę 18 % ze 100 ml gorącej pomidorowej zupy. Najlepiej wymieszać za pomocą rogolki i dopiero później wlać do pozostałej części zupy. Zapobiegnie to zważeniu się śmietanki.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie chilli oraz odrobiną cukru jeśli zupa wydaje się być zbyt kwaśna). Gotować na niewielkim ogniu jeszcze 3 minuty.
Uwagi:
- Nakładając zupę starać się sięgać chochelką do samego dołu garnka, by nabrać również makaron i ryż. Pomidorowa to pyszna zupa z prostego przepisu.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie.Aromatyczna zupa pomidorowa
Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta
Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsami
Chorwacka zupa pomidorowa z češljanci
Makaron z brokułami i szynką w kremowym sosie
pomidorówka z rosołu z wczoraj zawsze najlepsza!
Świetny pomysł żeby od razu od
gotować makaron w zupie, to wiele ułatwia.