Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Barszcz biały z białą kiełbasą
Barszcz biały z białą kiełbasą

Barszcz biały z białą kiełbasą

Delikatny barszcz biały z dodatkiem jajka na twardo i białej kiełbasy. Jeśli lubisz żurek, barszcz biały z pewnością zasmakuje Ci równie mocno. Barszcz biały jest zbliżony smakiem do żurku, jednak o wiele delikatniejszy. Jest przygotowany ma zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej, w przeciwieństwie do żuru który powstaje z zakwasu żytniego. Warto taki zakwas przygotować samodzielnie 7-10 dni wcześniej lub kupić zakwas ze sprawdzonego źródła, np. w warzywniaku. Zakwas nie powinien zawierać zbędnych dodatków, do przygotowania zupy na pewno nie polecam używać koncentratu z Krakusa. Niestety koncentrat z Krakusa zawiera mnóstwo niepotrzebnych dodatków, smak takiego barszczu nie przypomina barszczu białego ugotowanego na prawdziwym zakwasie.

Barszcz biały z białą kiełbasą

Barszcz biały z białą kiełbasą

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

3

godz. 
Kalorie

350

kcal

Delikatny barszcz biały z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem na twardo. Zupa przypomina smakiem bardzo delikatny żurek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BULION
  • 1 płat 1 wędzonych żeberek

  • 1 1 cebula

  • 2,5 litra 2,5 chłodnej wody

  • 3 3 marchewki

  • 1 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 3 3 ząbki czosnku

  • 3 3 ziela angielskie

  • liść laurowy

  • BARSZCZ BIAŁY
  • 1 butelka 1 zakwasu do barszczu białego (około 500ml)

  • 1 łyżka 1 suszonego majeranku

  • sól i pieprz

  • jajka na twardo

  • biała kiełbasa

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie przepisu rozpocznij od ugotowania bulionu. Do garnka włóż wędzone żeberka, zalej chłodną wodą i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1,5 godziny. W między czasie zdejmij szumowiny i uzupełnij ewentualne braki wody wrzątkiem.
  • Marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i pokrój w słupki. Cebulę opal, ząbki czosnku rozgnieć. Pora przetnij wzdłuż na pół i umyj dokładnie, Do bulionu dodaj wszystkie przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj kolejne 1,5 godziny.
  • Z gotowego bulionu wyjmij wszystkie składniki i przecedź go dodatkowo przez sito. Klarowny bulion ponownie zagotuj, wlej zakwas pszenny i podgrzewaj jeszcze 3-5 minut aż barszcz biały zgęstnieje.
  • Na końcu dopraw do smaku solą, pieprzem oraz dużą ilością suszonego majeranku.
  • Osobno ugotuj białą kiełbasę oraz jajka. Barszcz biały podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami oraz plasterkami białej kiełbasy.

Uwagi:

  • Zakwas na barszcz biały możesz przygotować samodzielnie na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej. Jednak musisz to zrobić co najmniej tydzień wcześniej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*