Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Bezmięsne burgery na ostro
Bezmięsne burgery na ostro

Bezmięsne burgery na ostro

Kuchnia bezmięsna staje się coraz bardziej popularna również w Polsce. To już nie tylko sezonowa moda, ale często przemyślany i odpowiednio uargumentowany wybór: osoby rezygnujące z jedzenia mięsa często podkreślają, że ta decyzja pozytywnie wpłynęła na ich zdrowie ponieważ dzięki temu jedzą zdecydowanie więcej warzyw, same posiłki są także apetycznie podane i pełne wartości odżywczych. Pozostaje jeszcze pytanie, jakie dania bezmięsne możemy przygotować?

Odpowiedź może sprawić sporą trudność bowiem wybór potraw przyrządzanych bez udziału mięsa jest niezwykle różnorodny. Kuchnia bez mięsa to ogrom możliwości, tutaj na pewno nie będziemy się nudzić. Pyszne burgery z warzyw to właściwy odpowiednik chętnie zamawianego dania z barów szybkiej obsługi. Z pewnością posmakują nam tak samo jak te z mięsem, a może nawet jeszcze bardziej!

Bezmięsne burgery na ostro

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: BurgerKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

280

kcal

Bez względu na to czy wybierasz bezmięsne dania ze względów swoich przekonań, cen mięsa, smaku czy zdrowia – wypróbuj naszego burgera.

Składniki:

  • 500 g kilograma białej kapusty

  • 2 małe ziemniaki

  • mała marchewka

  • 6 łyżek mąki

  • 2 jajka

  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 22%

  • 1 cebula

  • 4 łyżki posiekanego koperku

  • olej słonecznikowy do smażenia

  • przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku).


Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania warzyw: kapustę oczyszczamy i przepłukujemy, usuwamy uszkodzone liście, drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy w rękach i odkładamy tak, żeby kapusta puściła sok.
  • Marchewkę i ziemniaki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w kostkę.
  • Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę i mąkę. Kapustę odciskamy i również wrzucamy do miski.
  • Dodajemy też przygotowane wcześniej warzywa. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dobrze wyrabiamy, po czym z powstałej masy formujemy sześć burgerów.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy delikatnie poszczególne burgery. Smażymy na rumiano przez cztery do pięciu minut, obracając z każdej strony.
  • Usmażone kładziemy na papierowym ręczniku i w ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. Gotowe burgery podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami i z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego!

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*