Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Bliskowschodnia zupa z soczewicy
Bliskowschodnia zupa z soczewicy

Bliskowschodnia zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy jest popularna na całym Bliskim Wschodzie oraz w niektórych krajach europejskich np. Węgrzech czy Niemczech. To danie wegetariańskie, którego głównym składnikiem jest soczewica czerwona lub zielona, a dodatkami mogą być warzywa takie jak: ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, cukinia czy cebula. Czasami zdarza się, że jest przygotowywana z dodatkiem mięsa. Najczęściej stosowane przyprawy do zupy szczawiowej to czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny, czy oliwa z oliwek. Ceniona jest jako dobre źródło białka, potasu, żelaza i potasu. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Bliskowschodnia zupa z soczewicy

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: ZupaKuchnia: BliskowschodniaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

270

kcal

Pyszna i rozgrzewająca oraz sycąca zupa z soczewicy rodem z bliskiego wchodu. Prosty przepis na zupę z soczewicy do szybkiego wykonania.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 L 1 bulionu warzywnego

  • 400 g 400 ugotowanej soczewicy

  • 400 g 400 pomidorów bez skórki lub puszka krojonych

  • 1 1 cebula

  • 4 ząbki 4 czosnku

  • 2 łyżki 2 masła klarowanego lub oliwy

  • 150 g 150 suchego makaronu

  • 3 łyżki 3 koncentratu pomidorowego

  • 100 ml 100 śmietanki słodkiej 30 %

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżeczka 1 pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • 1 garść 1 siekanej pietruszki

  • 1 garść 1 oregano

  • 1 garść 1 tymianku


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy ugotować soczewicę. Należy wsypać ją do garnka, zalać zimną wodą i płukać do momentu, aż woda nie będzie mętna, dodać trochę soli i gotować przez ok. 10 min. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzić i przełożyć na talerz do ostygnięcia.
  • Następnie do garnka wlać dwie łyżki delikatnej oliwy lub masła klarowanego, ustawić średnią moc palnika i podsmażyć przez 5 min cebulę posiekaną na większe kawałki i czosnek pokrojony w plasterki.
  • Po tym czasie wlać bulion warzywny, dodać ugotowaną soczewicę i pomidory obrane ze skórki i posiekane.
  • Gotując zupę z soczewicy na małym ogniu dodać kolejno przyprawy i zioła. W międzyczasie, gdy zupa będzie się powoli gotować, należy ugotować makaron.
  • Na koniec dodać śmietankę, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, zamieszać i przed wyłączeniem zupy dodać ugotowany makaron.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*