Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Blondie z białą czekoladą i orzechami makadamia
Blondie z białą czekoladą i orzechami makadamia

Blondie z białą czekoladą i orzechami makadamia

Blondie z białą czekoladą i orzechami makadamia jest jasną odmianą słynnego ciasta brownie. Podobnie jak ciemne brownie z gorzkiej czekolady, jest kleiste wewnątrz, jakby nieco niedopieczone. To nieco papkowate wnętrze tego typu ciast jest w tym przypadku bardzo pożądanym efektem, dlatego ani brownie ani blondie nie należy piec zbyt długo. Ciasto jest mocno słodkie, wręcz przeszywająco słodkie, ale jednocześnie wciągające w nieskończoność. Warto użyć orzeszków makadamia, jednak z powodzeniem możesz je zastąpić migdałami lub nerkowcami, według mnie te rodzaje orzechów są delikatnie słodkie, dzięki czemu pasują do tej wersji ciasta.

Blondie czyli białe brownie

Blondie czyli białe brownie

5 z 3 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

370

kcal

Blondie z białą czekoladą to odmiana tradycyjnego, amerykańskiego brownie. Lekko przypieczona skorupka i kleiste wnętrze, przepyszne ciasto.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 170 g 170 masła

  • 150 g 150 cukru trzcinowego w drobnych kryształkach

  • 150 g 150 tradycyjnego cukru pudru

  • 2 2 jajka

  • 2 łyżeczki 2 cukru z prawdziwą wanilią

  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 szczypta 1 soli morskiej

  • 150 g 150 białej czekolady

  • 75 g 75 orzechów makadamia (lub migdałów blanszowanych albo nerkowców)


Sposób przygotowania:

  • Masło umieść w rondelku i podgrzewając na niewielkiej mocy palnika doprowadź do roztopienia. Nie gotuj, jedynie upłynnij tłuszcz.
  • W międzyczasie odmierz odpowiednią ilość cukru trzcinowego i cukru pudru przesianego przez sitko, oba cukry wymieszaj ze sobą. Płynne masło zdejmij z ognia, przesyp do niego cukrową mieszankę i wymieszaj. Uwaga! Cukier na tym etapie nie rozpuści się, kryształki pozostaną nadal wyczuwalne, tak ma być. Maślano – cukrowa masa będzie przypominała z wyglądu zasmażaną bułkę tartą, taką jaką polewa się fasolkę szparagową.
  • W osobnym naczyniu roztrzep lekko jajka rózgą kuchenną, nie ubijaj ich na sztywną pianę. Rozmącone jajka przelej do masła z cukrem i zamieszaj do połączenia.
  • Dodaj do masy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę soli morskiej i wanilię. Połącz składniki ze sobą do gładkości rózgą kuchenną lub mikserem.
  • Na samym końcu dodaj posiekaną drobno białą czekoladę i orzechy makadamia (lub migdały).
  • Masę Blondie przelej do foremki o wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni koniecznie grzanie góra, dół, bez termoobiegu przez 35 minut.
  • Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, możesz schłodzić je w lodówce. Dopiero po tym pokroić w bloki. Idealne Blondi, tak jak Brownie powinno być miękkie i kleiste wewnątrz (jakby niedopieczone).

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*