Krem z pieczonej dyni

Krem z pieczonej dyni

Jesienna zupa której nie może zabraknąć w menu prawdziwej jesieniary. Rozgrzewająca i rozkoszna zupa typu krem z pieczonej dynii to przepis numer jeden jeśli chodzi o jesienne menu. Krem wychodzi gęsty, pożywny i sycący, dodatek imbiru sprawa że zupa cudownie ogrzewa w chłodne dni. Krem dyniowy najlepiej podać na bogato z keksem gęstej śmietany, chrupiącymi grzankami i prażonymi pestkami dyni. Do przygotowania przepisu polecam użyć dyni odmiany hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Skórka tej dyni po upieczeniu jest całkowicie miękka i można ją ze smakiem zjeść. Ta odmiana dyni jest najprzyjemniejsza w przygotowaniu, dlatego często korzystam z niej w swoich przepisach. Gotową zupę możesz śmiało zamrozić w pojemniczkach przeznaczonych do mrożenia żywności. Dzięki temu możesz skorzystać z zasobów swojej zamrażarki w kryzysowej sytuacji, kiedy zabraknie czasu na ugotowanie świeżego posiłku. Taką zupę wystarczy rozmrozić na palniku i ponownie podgrzać.

Krem z pieczonej dyni

Krem z pieczonej dyni

5 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni hokkaido. Krem dyniowy z grzankami i prażonymi pestkami dyni. Sycąca zupa w sam raz na jesienny chłód.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KREM DYNIOWY
  • 1 1 mała dynia hokkaido*

  • 1 1 cebula żółta

  • 3 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka 1 masła

  • 1 łyżka 1 oleju lub oliwy

  • 1 litr 1 gorącego bulionu

  • 50 g 50 gęstej śmietany 18%

  • sól i pieprz

  • 1/3 łyżeczki 1/3 imbiru

  • 1 niepełna łyżeczka 1 kurkumy

  • PONADTO
  • 3 kromki 3 białego pieczywa

  • 1/2 łyżeczki 1/2 czosnku granulowanego

  • 3 łyżki 3 pestek dyni

  • gęsta śmietana 18%

Sposób przygotowania:

  • Dynię pokrój na kilka części i wyjmij ze środka pestki. Jeśli używasz odmiany hokkaido, nie musisz obierać dyni ze skóry. Dynię ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-40 minut, aż dynia będzie całkiem miękka.
  • W garnku rozpuść masło i olej. Na tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Do garnka włóż kawałki upieczonej dyni oraz wlej gorący bulion. Gotuj 10 minut.
  • Dodaj śmietanę, imbir oraz kurkumę. Zupę zblenduj na gładki krem. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem wedle uznania.
  • Pieczywo pokrój w drobną kostkę, oprósz czosnkiem granulowanym i zarumień na patelni. Pestki dyni upraż krótko na suchej patelni.
  • Krem z dyni podawaj z kleksem gęstej śmietany, grzankami czosnkowymi oraz prażonymi pestkami dyni.

Uwagi:

  • * najlepiej użyć dyni odmiany hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki, po upieczeniu skórka jest miękka.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*