Deser lodowy to wymarzony podwieczorek w trakcie upalnego lata. Właśnie dlatego jest tak popularny w słonecznej Italii. Ciasto lodowe semifreddo z dodatkiem karmelizowanych orzeszków pekan i polewą karmelową, jest warte grzechu.
Ciasto lodowe semifreddo z karmelem i orzeszkami
Porcje
10
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
330
kcalWłoski deser lodowy Semifreddo z karmelizowanymi orzeszkami pekan i polewą karmelową, to obłęd. Bogata konsystencja lodowego deseru z mascarpone.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KARMELIZOWANE ORZECHY
200 g 200 orzechów pekan
100 g 100 cukru
50 ml 50 wody
- SEMIFREDDO
400 ml 400 słodkiej śmietanki 30 %
200 g 200 mascarpone
3 3 jajka z chowu ściółkowego
50 g 50 cukru drobnoziarnistego
- SOS KARMELOWY
100 ml 100 śmietanki 30 %
100 g 100 cukru
50 ml 50 wody
50 g 50 masła
Sposób przygotowania:
- KARMELIZOWANE PEKAN
- Orzechy pekan podsmażyć na patelni z 50 g cukru i 50 ml wody. Doprowadzić do skarmelizowania cukru, uważając by nie uległ przypaleniu. Karmelizowane orzeszki pozostawić do ostudzenia.
- SEMIFREDDO
- Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy już będą białe i zwiększą objętość, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier oraz po 1 żółtku. Ucierać do momentu rozpuszczenia kryształków cukru.
- W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę 30 %. Cały czas miksując dodawać stopniowo serek mascarpone. Nie dodawać całego na raz, by zapobiec ścięciu się masy.
- Śmietankę z mascarpone przełożyć do jajecznego koglu moglu, dodać karmelizowane orzeszki i wymieszać szpatułką.
- Przełożyć najlepiej do foremki silikonowej, by po schłodzeniu ułatwić sobie wyjmowanie deseru lodowego. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 10 godzin lub na całą noc.
- SOS KARMELOWY
- W garnuszku umieścić wodę z cukrem i gotować do uzyskania złocistego koloru. Następnie zdjąć z palnika, wymieszać ze słodką śmietanką i masłem. Sos można ponownie podgrzać na niewielkiej mocy palnika, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Deser wyjąć z foremki i pokroić na grube plastry. Przed podaniem polać karmelowym sosem.
Uwagi:
- Orzeszki pekan można zastąpić orzechami włoskimi lub mieszanką ulubionych orzechów.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymiTiramisu z truskawkami i truskawkowym ponczem
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi
Beza Pavlova z mascarpone, truskawkami i porzeczkami
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami