Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Semifreddo z orzechami pekan w karmelu
Semifreddo z orzechami pekan w karmelu

Semifreddo z orzechami pekan w karmelu

Deser lodowy to wymarzony podwieczorek w trakcie upalnego lata. Właśnie dlatego jest tak popularny w słonecznej Italii. Ciasto lodowe semifreddo z dodatkiem karmelizowanych orzeszków pekan i polewą karmelową, jest warte grzechu.

Ciasto lodowe semifreddo z karmelem i orzeszkami

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Desery i wypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

330

kcal

Włoski deser lodowy Semifreddo z karmelizowanymi orzeszkami pekan i polewą karmelową, to obłęd. Bogata konsystencja lodowego deseru z mascarpone.

Składniki:

  • KARMELIZOWANE ORZECHY
  • 200 g orzechów pekan

  • 100 g cukru

  • 50 ml wody

  • SEMIFREDDO
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30 %

  • 200 g mascarpone

  • 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 50 g cukru drobnoziarnistego

  • SOS KARMELOWY
  • 100 ml śmietanki 30 %

  • 100 g cukru

  • 50 ml wody

  • 50 g masła


Sposób przygotowania:

  • KARMELIZOWANE PEKAN
  • Orzechy pekan podsmażyć na patelni z 50 g cukru i 50 ml wody. Doprowadzić do skarmelizowania cukru, uważając by nie uległ przypaleniu. Karmelizowane orzeszki pozostawić do ostudzenia.
  • SEMIFREDDO
  • Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy już będą białe i zwiększą objętość, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier oraz po 1 żółtku. Ucierać do momentu rozpuszczenia kryształków cukru.
  • W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę 30 %. Cały czas miksując dodawać stopniowo serek mascarpone. Nie dodawać całego na raz, by zapobiec ścięciu się masy.
  • Śmietankę z mascarpone przełożyć do jajecznego koglu moglu, dodać karmelizowane orzeszki i wymieszać szpatułką.
  • Przełożyć najlepiej do foremki silikonowej, by po schłodzeniu ułatwić sobie wyjmowanie deseru lodowego. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 10 godzin lub na całą noc.
  • SOS KARMELOWY
  • W garnuszku umieścić wodę z cukrem i gotować do uzyskania złocistego koloru. Następnie zdjąć z palnika, wymieszać ze słodką śmietanką i masłem. Sos można ponownie podgrzać na niewielkiej mocy palnika, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Deser wyjąć z foremki i pokroić na grube plastry. Przed podaniem polać karmelowym sosem.

Uwagi:

  • Orzeszki pekan można zastąpić orzechami włoskimi lub mieszanką ulubionych orzechów.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*