Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Chlebek bananowy bez cukru
Chlebek bananowy bez cukru

Chlebek bananowy bez cukru

Chlebek bananowy bez dodatku cukru i soli, całą swą słodycz zawdzięcza mocno dojrzałym bananom. Do jego produkcji możesz wykorzystać te mocno dojrzałe, nawet lekko przejrzałe banany sprawdzą się doskonale. Chlebek jest mięciutki, ma lekko budyniową konsystencję. Dzięki płatkom migdałowym momentami delikatnie chrupie. Twój maluszek będzie zachwycony tym wypiekiem, zarówno w porze śniadania lub podwieczorku. Przyznam że testowałam już wiele przepisów na bananowy chlebek, ale ten jest moim ulubionym. Często do niego wracam. Przygotowanie tego przepisu jest czystą przyjemnością, trwa dosłownie chwilę i co najważniejsze wszystko miesza się samym widelcem. Nie trzeba miksera ani wielu naczyń.

Chlebek bananowy bez cukru przepis BLW

Chlebek bananowy bez cukru przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

180

kcal

Mój ulubiony przepis na miękki chlebek bananowy, bez dodatku soli i cukru. Sam w sobie jest słodki dzięki dojrzałym bananom.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 mocno dojrzałe banany

  • 1 1 jajko

  • 100 g 100 masła roztopionego, wystudzonego

  • 1,5 szklanki 1,5 mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki 1,5 proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cynamonu cejlońskiego*

  • 3 łyżki 3 migdałów w płatkach

  • 3 łyżeczki 3 płatków owsianych pełnoziarnistych


Sposób przygotowania:

  • 3 banany rozgnieć widelcem. Bananową papkę wymieszaj z jajkiem i płynnym masłem w temperaturze pokojowej. Do przygotowania chlebka bananowego nie musisz używać miksera, wystarczy sam widelec.
  • Następnie do masy dodaj mieszaninę suchych składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia i cynamonu. Na samym końcu dodaj płatki migdałów i wymieszaj delikatnie już ostatni raz.
  • Przełóż do formy keksówki. na wierzchu ułóż pozostałego banana przekrojonego wzdłuż na 2 części, posyp płatkami owsianymi.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 50 minut.

Uwagi:

  • *w diecie niemowląt i małych dzieci trzeba uważać na cynamon ze względu na wysoką zawartość kumaryny. Warto więc nie dodawać do posiłków cynamonu codziennie i ograniczać jego ilość do minimum. Cynamon cejloński ma trochę mniejszą zawartość kumaryny, więc warto zaopatrzyć się w ten gatunek, jednocześnie też nie nadużywając przyprawy,

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*