Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Chrupiące kotlety ziemniaczane
Chrupiące kotlety ziemniaczane

Chrupiące kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to charakterystyczna potrawa dla kuchni polskiej, którego głównym składnikiem są ziemniaki, z którego sporządza się ciasto. Na Podkarpaciu są popularne takie z serem twarogowym oraz majerankiem. Mogą zawierać różne dodatki. Ciasto do smaku powinno doprawić się solą i pieprzem, a do ciasta można dodać także usmażoną posiekaną cebulę, mięso lub wędzoną rybę np. dorsza. Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują podawane z sosem np. grzybowym lub pomidorowym oraz sałatką. Ponadto są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Są dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację, ponieważ są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.

Chrupiące kotlety ziemniaczane

5 z 2 głosy
Autor: Przepis czytelnika Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

300

kcal

Nasz ulubiony przepis na szybkie kotlety ziemniaczane. Świetnie rozwiązanie jak mamy ziemniaki z wczorajszego obiadu. Pyszne i szybkie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 600 g 600 ugotowanych ziemniaków

  • 1 łyżka 1 płaska soli

  • 1 1 cebula

  • 2 łyżki 2 masła

  • 4 łyżki 4 płaskie bułki tartej

  • 1 1 jajko

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej

  • 1 łyżka 1 posiekanego koperku

  • 1 szczypta 1 soli i pieprzu do smaku

  • Dodatkowo
  • 4 łyżki 4 bułki tartej

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki i zmielić je w maszynce lub przepuścić przez ręczną praskę. Odstawić na chwilę na bok do przestygnięcia.
  • Następnie należy obrać i usmażyć cebulę do momentu, aż będzie delikatnie rumiana i dodać do ziemniaków.
  • Po tym czasie trzeba dodać pozostałe składniki czyli jajko, mąkę, posiekany koperek, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki na jednolitą masę.
  • Na koniec należy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*