Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Cienkie ciasto na naleśniki
Cienkie ciasto na naleśniki

Cienkie ciasto na naleśniki

Naleśniki są to płaskie placki, które są cienkie i okrągłe. Przygotowywane z ciasta na naleśniki, które zawiera jajka, mąkę i mleko oraz smażone są na oleju lub maśle. Uważa się, że były prawdopodobnie najwcześniejszym i najbardziej rozpowszechnionym pokarmem zbożowym spożywanym w społeczeństwach prehistorycznych. Można podawać je o każdej porze dnia i roku, z różnymi dodatkami lub nadzieniami. W Polsce naleśniki podawane są głównie z dżemem lub białym serem jako deser lub także jako danie główne. Mogą być także w wersji wytrawnej z farszem mięsnym lub z warzywami. Cały sekret tkwi szczególnie w cieście.

Cienkie ciasto na naleśniki

4 z 3 głosy
Autor: przepisy użytkowników Danie: NaleśnikKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Naleśniki są to cienkie i okrągłe placki. Przygotowywane z ciasta, które zawiera jajka, mąkę i mleko oraz smażone są na oleju lub maśle.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3/4 szklanki 3/4 mąki pszennej

  • 2 2 jajka

  • 1/2 1/2 mleka

  • 1/2 szklanki 1/2 wody (polecamy gazowaną)

  • 1 łyżka 1 oleju

  • 1 szczypta 1 soli

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
  • Na rozgrzany olej wlewamy ok. 3-4 łyżki ciasta rozporządzając je po całej powierzchni patelni.
  • Smażymy do mocnego zarumienienia i przewracamy na drugą stronę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*