Przepis | Strona główna | Dania główne | Cienkie naleśniki – sekret francuskich naleśników
Cienkie naleśniki - sekret francuskich naleśników

Cienkie naleśniki – sekret francuskich naleśników

Naleśniki to prawdziwy hit wśród wszystkich dań śniadaniowych. Nie mogą równać się z niczym innym, uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. I to właśnie z myślą o nich najczęściej przyrządzamy naleśniki. Te podawane na śniadanie są najczęściej słodkie ale warto wiedzieć, że możemy przygotować je także w sposób wytrawny. Naleśniki możemy podawać na wiele sposobów, z różnym farszem i zawsze uzyskamy inne danie.

Crêpes to klasyczne naleśniki francuskie. Od naszych polskich różnią się składem ponieważ dodajemy do nich więcej jajek, mleko i wodę gazowaną. Wyróżniają się rzadszym ciastem dzięki czemu są cienkie i delikatne. We Francji spotkamy je wszędzie: w barach, naleśnikarniach i kawiarniach. Z zaprezentowanym niżej przepisem każdy z nas może przygotować kawałek Francji także we własnym domu. I chociaż mówi się, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje, to nasze na pewno wyjdą pyszne i smakowite.

Z jakim nadzieniem możemy przyrządzić naleśniki? Możliwości jest bardzo wiele a ogranicza nas wyłącznie nasza własna fantazja – nadzienie może stanowi ulubiony dżem lub konfitura, krem czekoladowy, masło orzechowe, twaróg, duszone jabłka, serek mascarpone, świeże owoce, masa kajmakowa, cukier puder i sok z cytryny lub serek homogenizowany. Możemy przyrządzić też crêpes suzette czyli naleśniki z sosem pomarańczowo-karmelowym i odrobiną likieru pomarańczowego.

Cienkie naleśniki - sekret francuskich naleśników

Cienkie naleśniki – sekret francuskich naleśników

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NaleśnikiKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

35

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

225

kcal

Najlepsze naleśniki pod słońcem w sprawdzonym przepisie na 8 porcji naleśników

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 łyżek 5 masła

  • 3 3 jajka rozmiar M

  • 250 ml 250 zimnego mleka

  • 125 ml 125 wody gazowanej

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 1 szczypta 1 soli

  • 1 łyżeczka 1 cukru wanilinowego

  • dodatkowe masło do natłuszczania patelni jeśli będzie to konieczne

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce wybijamy jajka, wlewamy mleko i wodę. Miksujemy blenderem z nałożoną końcówką do ubijania.
  • Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier wanilinowy. Przesiewamy do miski ze zmiksowanymi składnikami i całość miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy roztopione wcześniej masło i znów miksujemy.
  • Ciasto będzie gotowe gdy jest gładkie i bez grudek. Odstawiamy je na pół godziny.
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i natłuszczamy masłem. Wlewamy ciasto i obracamy patelnią aby rozlało się dokładnie i równomiernie po całej patelni. Smażymy do momentu ścięcia (około dwóch minut).
  • Teraz najtrudniejszy etap: podważamy naleśnik łopatką, odrywamy i energicznym ruchem przewracamy na drugą stronę. Smażymy aż do zrumienienia po czym przekładamy na talerz. Usmażone naleśniki trzymamy pod przykryciem. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*