Naleśniki to prawdziwy hit wśród wszystkich dań śniadaniowych. Nie mogą równać się z niczym innym, uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. I to właśnie z myślą o nich najczęściej przyrządzamy naleśniki. Te podawane na śniadanie są najczęściej słodkie ale warto wiedzieć, że możemy przygotować je także w sposób wytrawny. Naleśniki możemy podawać na wiele sposobów, z różnym farszem i zawsze uzyskamy inne danie.
Crêpes to klasyczne naleśniki francuskie. Od naszych polskich różnią się składem ponieważ dodajemy do nich więcej jajek, mleko i wodę gazowaną. Wyróżniają się rzadszym ciastem dzięki czemu są cienkie i delikatne. We Francji spotkamy je wszędzie: w barach, naleśnikarniach i kawiarniach. Z zaprezentowanym niżej przepisem każdy z nas może przygotować kawałek Francji także we własnym domu. I chociaż mówi się, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje, to nasze na pewno wyjdą pyszne i smakowite.
Z jakim nadzieniem możemy przyrządzić naleśniki? Możliwości jest bardzo wiele a ogranicza nas wyłącznie nasza własna fantazja – nadzienie może stanowi ulubiony dżem lub konfitura, krem czekoladowy, masło orzechowe, twaróg, duszone jabłka, serek mascarpone, świeże owoce, masa kajmakowa, cukier puder i sok z cytryny lub serek homogenizowany. Możemy przyrządzić też crêpes suzette czyli naleśniki z sosem pomarańczowo-karmelowym i odrobiną likieru pomarańczowego.