Przepis | Strona główna | Blog | Cuda natury. Cytryna i jej niezwykła moc
Świeża cytryna prosto z drzewa to wyśmienity dodatek do wielu przepisów kulinarnych

Cuda natury. Cytryna i jej niezwykła moc

Cytryna to wyjątkowy owoc, któremu z pewnością warto poświęcić nieco więcej uwagi. Wiadomo, że z jego mocy w Europie korzystano już w XV wieku, choć w pełni doceniono go w XVIII stuleciu. W tym czasie cytryna stała się przede wszystkim lekiem na szkorbut – chorobą, która zagrażała przede wszystkim marynarzom. Dlatego też była podstawą salmagundi czyli stricte marynarskiego dania. Dziś jest to jeden z podstawowych składników diety na odporność. Dlaczego zdrowa dieta nie może się obejść bez cytryny?

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny można wykorzystać w trakcie gotowania do wielu przepisów

W cytrynie znajdziemy sporo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Nie brak tu witaminy C, dzięki której jest ona rewelacyjnym wsparciem dla naszego układu immunologicznego, nie brak tu również witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, sodu, magnezu czy wapnia. W cytrynie obecne są też flawonoidy, dzięki którym nasz organizm jest lepiej chroniony przed wolnymi rodnikami.

A na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które będą regularnie sięgać po cytrynę? Zdrowa dieta z takim dodatkiem to silniejsza odporność oraz mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy. To również mniej problemów z cukrem oraz napięciem nerwowym. Cytryna pomaga jednocześnie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, a regularne korzystanie z jej mocy każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Poznaj nasze inspirujące przepisy z cytryną


Pstrąg z masłem pietruszkowym i cytryną smażony na patelni grillowej

Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną

Pstrąg nadziany po brzegi masełkiem pietruszkowym i cytryną, smażony na patelni grillowej. Grillowany pstrąg tęczowy.


Hiszpańska paella marinera z owocami morza

Hiszpańska paella marinera z owocami morza

Hiszpańska paella z różnorodnymi owocami morza. Złocisty ryż smażony na patelni z warzywami, kalmarami, małżami i krewetkami.


Skarby natury. Łosoś. Którego wybrać?

Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym z ziołami

Soczysty filet z łososia pieczony w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. Najlepszy przepis na łososia w sosie cytrusowym ze świeżą zieleniną.


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*