Cytryna to wyjątkowy owoc, któremu z pewnością warto poświęcić nieco więcej uwagi. Wiadomo, że z jego mocy w Europie korzystano już w XV wieku, choć w pełni doceniono go w XVIII stuleciu. W tym czasie cytryna stała się przede wszystkim lekiem na szkorbut – chorobą, która zagrażała przede wszystkim marynarzom. Dlatego też była podstawą salmagundi czyli stricte marynarskiego dania. Dziś jest to jeden z podstawowych składników diety na odporność. Dlaczego zdrowa dieta nie może się obejść bez cytryny?
W cytrynie znajdziemy sporo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Nie brak tu witaminy C, dzięki której jest ona rewelacyjnym wsparciem dla naszego układu immunologicznego, nie brak tu również witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, sodu, magnezu czy wapnia. W cytrynie obecne są też flawonoidy, dzięki którym nasz organizm jest lepiej chroniony przed wolnymi rodnikami.
A na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które będą regularnie sięgać po cytrynę? Zdrowa dieta z takim dodatkiem to silniejsza odporność oraz mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy. To również mniej problemów z cukrem oraz napięciem nerwowym. Cytryna pomaga jednocześnie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, a regularne korzystanie z jej mocy każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Poznaj nasze inspirujące przepisy z cytryną
Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną
Pstrąg nadziany po brzegi masełkiem pietruszkowym i cytryną, smażony na patelni grillowej. Grillowany pstrąg tęczowy.
Hiszpańska paella marinera z owocami morza
Hiszpańska paella z różnorodnymi owocami morza. Złocisty ryż smażony na patelni z warzywami, kalmarami, małżami i krewetkami.
Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym z ziołami
Soczysty filet z łososia pieczony w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. Najlepszy przepis na łososia w sosie cytrusowym ze świeżą zieleniną.