Przepis | Strona główna | Blog | Czereśnia. Skarbnica składników odżywczych
Czereśnia. Skarbnica składników odżywczych

Czereśnia. Skarbnica składników odżywczych

Czereśnie, drzewa owocowe z rodziny różowatych, spotykane w sadach, uprawach ogrodowych a niektóre odmiany w lasach liściastych i mieszanych. Botaniczna nazwa czereśni to wiśnia ptasia, wiśnia dzika. Drzewo wiśni ptasiej to jedno z najokazalszych drzew owocowych, osiągające ponad 20 metrów wysokości i najczęściej spotykane drzewo leśne. Czereśnie łatwo krzyżują się z innym gatunkami wiśni, w wyniku czego powstała odmiana wiśnio-czereśni o prawie czarnych, soczystych, słodkich owocach nazywana czerechą.

Czereśnia. Skarbnica składników odżywczych

Drzewo czereśni odnalezione zostało w rejonie gór Kaukaskich. Jest to przypuszczalnie miejsce pochodzenia czereśni. Na świecie znanych jest ponad tysiąc odmian. Do końca XVIII wieku drzewka wyrastały z przypadkowo kiełkujących nasion. Na skalę produkcyjną zaczęto uprawiać czereśnie na początku XIX wieku w Anglii. W Polsce występują na terenie całego kraju, szczególnie na południu.

Uprawia się głównie odmiany o większej odporności na niską temperaturę. Wyróżniamy dwie grupy odmian. Owoce zwane „sercówkami” o miąższu miękkim i soczystym oraz „chrząstki”, owoce odporniejsze na transport, jędrne o zwartej konsystencji. Liderem w produkcji czereśni jest Turcja, a następnie Stany Zjednoczone i Chiny. Największym producentem czereśni i wiśni w UE jest Polska (75% całkowitej unijnej produkcji) Hiszpania, Włochy, następnie Niemcy, Węgry, Grecja.

Owoce czereśni w zależności od odmian mają różny kolor i smak. Im ciemniejszy kolor skórki, tym więcej przeciwutleniaczy w owocach. Odpowiednio do koloru skórki, miąższ owoców może być żółty, żółtoczerwony, czerwony lub prawie czarny.

Czereśnie to bogate źródło witamin i minerałów

  • Witaminy: prowitamina A, witamina C, K, A witaminy z grupy B takie jak B1,B2,B6, kwas foliowy niacyna, ryboflawina, tiamina.
  • Minerały: jod, mangan, potas, fosfor, żelazo, wapń, cynk, magnez.
  • Składniki odżywcze: błonnik, białko, węglowodany, tłuszcz.

Cenne właściwości zdrowotne czereśni

  1. W czereśniach znajduje się duża dawka jodu (100 g/330 mg.), więcej niż w niektórych rybach morskich. Jod jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowej pracy hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny.
  2. Czereśnie korzystnie wpływają na stawy. Zawierają naturalny barwnik roślinny, cyjanidynę, który u pacjentów z chorobami zwyrodnieniowymi stawów redukuje stany zapalne i ból wywołany przez pochodną puryny (kryształki kwasu moczowego). Witamina B5 wspomaga leczenie artretyzmu.
  3. Znaczna ilość potasu znajdująca się w owocach czereśni poprawia pracę serca, reguluje ciśnienie krwi.
  4. Kwasy organiczne występujące w owocach kwaśnych, korzystnie wpływają na układ pokarmowy, pobudzają pracę trzustki. Odmiany słodsze mają działanie, moczopędne, łagodzą pracę przewodu pokarmowego.
  5. Kwercetyna hamuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych (zaburzenia otyłości).
  6. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze opóźniają biologiczne starzenie się organizmu. Naturalne substancje chronią przed nowotworami, są jednym z najważniejszych składników diety antyrakowej. Mrożone owoce nie tracą właściwości przeciwutleniających.
  7. Kwercetyna działa korzystnie na naczynia krwionośne, pomaga stabilizować stężenie cholesterolu we krwi oraz przeciwdziała zjawisku odkładania się cholesterolu w żyłach (jedna z głównych przyczyn miażdżycy).
  8. Dieta bogata w czereśnie zmniejsza problemy z erekcją.
  9. Owoce czereśni są źródłem naturalnej melatoniny (hormon snu).

Ciekawe przepisy z czereśnią:

Uwaga:

Ze względu na dużą zawartość błonnika, czereśnie są przeciwwskazane w chorobie Leśniowskiego-Crohna (przewlekłe zapalenie jelit). Osoby, które powinny unikać czereśni to alergicy wykazujący silne uczulenie na owoc czereśni. Nadwrażliwość związana jest z gardłem i jamą ustną, objawia się wysypką i pokrzywką jamy ustnej. Owoce czereśni jedzone w dużych ilościach mogą być ciężkostrawne, mogą też mieć działanie przeczyszczające.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*