Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Sałatka owocowa z sosem alkoholowo miodowym
Sałatka owocowa z sosem alkoholowo miodowym

Sałatka owocowa z sosem alkoholowo miodowym

Sałatka owocowa z soczystych czerwonych owoców w wersji dla dorosłych. Mocno schłodzone zimne owoce, polane słodkim sosem miodowo – alkoholowym. Idealne zwieńczenie weekendu spędzonego na tarasie. Zimne owoce orzeźwią i nawodnią spragniony organizm.

Sałatka z czerwonych owoców lata z sosem miodowym

5 z 19 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

90

kcal

Sałatka z czerwonych letnich owoców. Podana na zimno, mocno schłodzona. Słodki sos miodowo alkoholowy dodaje rozkosznego aromatu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 miąższu arbuza

  • 200 g 200 świeżych truskawek

  • 200 g 200 ciemnych winogron bezpestkowych

  • 200 g 200 czereśni

  • 1 1 granat

  • SOS SAŁATKOWY
  • 80 ml 80 płynnego miodu wielokwiatowego

  • 50 ml 50 soku z cytryny

  • 20 ml 20 spirytusu

  • 10 10 listków świeżej mięty


Sposób przygotowania:

  • Przed przygotowaniem sałatki wszystkie owoce schłodź mocno w lodówce, dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
  • Miąższ arbuza pokrój w kostkę. Z truskawek usuń szypułki, jeśli są duże, przekrój je na mniejsze cząstki. Usuń pestki z czereśni. Z owocu granatu wydobądź jadalne nasionka. Winogrono umyj w chłodnej wodzie i obierz z gałązki.
  • SOS
  • W miseczce rozmieszaj płynny miód ze spirytusem i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz wykonać wersję bezalkoholową, pomiń zawartość alkoholu.
  • Przygotowane owoce przełóż do miseczek, polej sosem. Udekoruj listkami świeżej mięty.

Uwagi:

  • W wersji bezalkoholowej, pomiń zawartość spirytusu w sosie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*