Sałatka owocowa z soczystych czerwonych owoców w wersji dla dorosłych. Mocno schłodzone zimne owoce, polane słodkim sosem miodowo – alkoholowym. Idealne zwieńczenie weekendu spędzonego na tarasie. Zimne owoce orzeźwią i nawodnią spragniony organizm.
Sałatka z czerwonych owoców lata z sosem miodowym
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
5
min.Kalorie
90
kcalSałatka z czerwonych letnich owoców. Podana na zimno, mocno schłodzona. Słodki sos miodowo alkoholowy dodaje rozkosznego aromatu.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 miąższu arbuza
200 g 200 świeżych truskawek
200 g 200 ciemnych winogron bezpestkowych
200 g 200 czereśni
1 1 granat
- SOS SAŁATKOWY
80 ml 80 płynnego miodu wielokwiatowego
50 ml 50 soku z cytryny
20 ml 20 spirytusu
10 10 listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem sałatki wszystkie owoce schłodź mocno w lodówce, dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
- Miąższ arbuza pokrój w kostkę. Z truskawek usuń szypułki, jeśli są duże, przekrój je na mniejsze cząstki. Usuń pestki z czereśni. Z owocu granatu wydobądź jadalne nasionka. Winogrono umyj w chłodnej wodzie i obierz z gałązki.
- SOS
- W miseczce rozmieszaj płynny miód ze spirytusem i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz wykonać wersję bezalkoholową, pomiń zawartość alkoholu.
- Przygotowane owoce przełóż do miseczek, polej sosem. Udekoruj listkami świeżej mięty.
Uwagi:
- W wersji bezalkoholowej, pomiń zawartość spirytusu w sosie.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniakówOrientalna sałatka gyros
Prosta sałatka gyros shoarma
Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem
Gyros sałatka warstwowa z kurczakiem
Sałatka z arbuzem i greckim serem sałatkowym