Domowe wędzarnie i wędzenie wracają do łask

Domowe wędzarnie i wędzenie wracają do łask

Wędzenie to obok solenia i suszenia najstarsza metoda konserwacji żywności. Dawniej spełniało właśnie wspomnianą konserwującą funkcję, dziś najczęściej jest sposobem przygotowywania domowych kiełbas, szynek, boczku, serów i ryb.

Domowe wędzarnie i wędzenie wracają do łask

W sklepach coraz trudniej spotkać dobrej jakości wędzonki. Masowa produkcja, ograniczanie kosztów, ograniczanie czasu przygotowywania produktów oraz przepisy spożywcze sprawiają, że masowi producenci żywności odchodzą (odeszli) od tradycyjnych sposobów wędzenia. Bardzo trudno kupić pyszne tradycyjne wędzonki a od masowych producentów zakup taki jest wręcz niemożliwy. Pozostają wyłącznie zakupy od lokalnych producentów bądź też przydomowe wędzenie.

Przydomowe wędzarnie można zbudować samodzielnie z rzeczy dostępnych w każdym gospodarstwie bądź też kupić gotową wędzarnie za kilkaset złotych (już od około 400,00 złotych można mieć domową wędzarnie).

Metody wędzenia

Istnieje wiele sposób wędzenia. Choć są do siebie technologicznie podobne, różnią się między sobą temperaturą wędzenia, wilgotnością i oczywiście czasem wędzenia. Wśród najpopularniejszych sposobów wędzenia wyróżniamy:

  1. Wędzenie zimne. Temperatura od 16°C do 22°C;
  2. Wędzenie ciepłe. Temperatura od 23°C do 40°C;
  3. Wędzenie na gorąco. Temperatura od 40°C do 90°C;
  4. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem;
  5. Wędzenie z zastosowaniem preparatu dymu wędzarniczego;

Wędzić można praktycznie wszystko. Mięsa, sery, ryby, owoce. Co tylko przyjdzie nam do głowy. Przepisów na wędzenie jest również sporo. Większość z nich, tak jak te prezentowane na ProstePesto, bazują na wymierającej już wiedzy naszych dziadków, pradziadków i wujków. Warto z nich korzystać bo takie przepisy udoskonalane przez pokolenia to niezwykła wiedza poparta doświadczeniem. Sprawdź nasze przepisy na wędzonki:


Wędzenie sera domowym i tradycyjnym sposobem

Wędzenie sera domowym i tradycyjnym sposobem

Nie ma nic pyszniejszego niż domowy wędzony ser. Przedstawiamy przepis na wędzenie sera białego, żółtego, mozzarella i camembert. Smacznego!


Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Domowe wędzenie ryby krok po kroku

Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Sprawdzony przepis z zagłębia karpiowego Polski na pewno zasmakuje.


Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku

Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku

Przedstawiamy stary domowy przepis dziadka na domowy wędzony boczek. Pełen smaku dymu i niezwykle aromatyczny. Musisz spróbować!


Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe

Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe

Własne, domowe, wędzone kabanosy w niczym nie przypominają sklepowych. Poznaj nasz sprawdzony, prosty i szybki przepis na wędzenie kabanosów.


Aromatyczna domowa szynka wędzona

Aromatyczna domowa szynka wędzona

Czas na wędzenie własnej szynki. Prezentujemy przepis na szynkę wędzoną do uwędzenia samodzielnie we własnej wędzarni. Sprawdzony przepis!


Przepis na 3 wędzone kiełbasy z jednej porcji

Przepis na 3 wędzone kiełbasy z jednej porcji

Przedstawiamy prosty przepis jak z jednej porcji mięsa można przygotować wędzone kiełbasy na 3 różne sposoby. W taki sposób z jednego wędzenia mamy 3 rodzaje wędlin.


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*