Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Eklery z kremem śmietanowo truskawkowym
Eklery z kremem śmietanowo truskawkowym

Eklery z kremem śmietanowo truskawkowym

Eklerki z musem truskawkowo śmietankowym i świeżymi truskawkami. Delikatne i lekko chrupiące ciasto parzone, nadziewane śmietankowo truskawkowym kremem. Urocze miniaturowe ciasta z truskawkami.

Mini eklery z kremem śmietankowo truskawkowym

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

20

eklerków
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Małe jedno porcjowe eklerki z musem truskawkowo śmietankowym i świeżymi truskawkami. Przepyszne ciasta z ciasta parzonego.

Składniki:

  • CIASTO PARZONE
  • 150 g masła

  • 1 pełna szklanka wody

  • 4 jajka z wolnego wybiegu

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • KREM ŚMIETANKOWY
  • 400 g śmietanki deserowej 30 % zimnej

  • 400 g truskawek

  • 50 g cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • DODATKOWO
  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • CIASTO PARZONE
  • W rondelku umieść masło i wodę. Podgrzej na palniku, by masło roztopiło się, a woda zaczęła się gotować.
  • Nie zdejmuj z palnika. Energicznie wsyp mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej elastycznej masy, łatwo odchodzącej od ścianek i dna garnka. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do ciasta parzonego dodaj jajka: jedno po drugim, cały czas miksując mikserem ręcznym. Każdorazowo wbijaj kolejne jajko, dopiero kiedy masa się połączy i stanie jednolita.
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępu pomiędzy eklerkami, gdyż podczas pieczenia urosną.
  • Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu eklery ułóż na metalowej kratce i pozostaw do ostudzenia i odparowania nadmiaru wilgoci. Po wystudzeniu przekrój ciastka wzdłuż, na dwie połówki.
  • KREM ŚMIETANKOWY
  • Żelatynę wsyp do filiżanki i zalej 70 ml chłodnej wody. Pozostaw do napęcznienia na 10 minut.
  • Truskawki umyj w chłodnej wodzie i osusz na ściereczce, następnie usuń szypułki. 1/4 truskawek pokrój w drobną, ozdobną kosteczkę, która posłuży do dekoracji. Resztę zmiksuj ręcznym blenderem na gładko.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej najlepiej w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, bez żadnych grudek. Wlej ją do musu ze zmiksowanych truskawek i wstaw do lodówki na 10 minut.
  • Schłodzoną słodką śmietankę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie śmietankę zmiksuj z gęstniejącym musem truskawkowym. Ponownie wstaw do lodówki na 10 minut.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim spody eklerków. Następnie na krem ułóż kawałeczki świeżych truskawek i przykryj wierzchnią częścią. Oprósz cukrem pudrem.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Pyszny deser 🙂 Dawno u mnie ich nie było, muszę koniecznie przygotować.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*