Eklerki z musem truskawkowo śmietankowym i świeżymi truskawkami. Delikatne i lekko chrupiące ciasto parzone, nadziewane śmietankowo truskawkowym kremem. Urocze miniaturowe ciasta z truskawkami.
Mini eklery z kremem śmietankowo truskawkowym
Porcje
20
eklerkówPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
20
min.Kalorie
280
kcalMałe jedno porcjowe eklerki z musem truskawkowo śmietankowym i świeżymi truskawkami. Przepyszne ciasta z ciasta parzonego.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO PARZONE
150 g 150 masła
1 pełna szklanka 1 wody
4 4 jajka z wolnego wybiegu
1 szklanka 1 mąki pszennej
- KREM ŚMIETANKOWY
400 g 400 śmietanki deserowej 30 % zimnej
400 g 400 truskawek
50 g 50 cukru pudru
3 łyżeczki 3 żelatyny spożywczej uniwersalnej
- DODATKOWO
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- CIASTO PARZONE
- W rondelku umieść masło i wodę. Podgrzej na palniku, by masło roztopiło się, a woda zaczęła się gotować.
- Nie zdejmuj z palnika. Energicznie wsyp mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej elastycznej masy, łatwo odchodzącej od ścianek i dna garnka. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Do ciasta parzonego dodaj jajka: jedno po drugim, cały czas miksując mikserem ręcznym. Każdorazowo wbijaj kolejne jajko, dopiero kiedy masa się połączy i stanie jednolita.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępu pomiędzy eklerkami, gdyż podczas pieczenia urosną.
- Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu eklery ułóż na metalowej kratce i pozostaw do ostudzenia i odparowania nadmiaru wilgoci. Po wystudzeniu przekrój ciastka wzdłuż, na dwie połówki.
- KREM ŚMIETANKOWY
- Żelatynę wsyp do filiżanki i zalej 70 ml chłodnej wody. Pozostaw do napęcznienia na 10 minut.
- Truskawki umyj w chłodnej wodzie i osusz na ściereczce, następnie usuń szypułki. 1/4 truskawek pokrój w drobną, ozdobną kosteczkę, która posłuży do dekoracji. Resztę zmiksuj ręcznym blenderem na gładko.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej najlepiej w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, bez żadnych grudek. Wlej ją do musu ze zmiksowanych truskawek i wstaw do lodówki na 10 minut.
- Schłodzoną słodką śmietankę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie śmietankę zmiksuj z gęstniejącym musem truskawkowym. Ponownie wstaw do lodówki na 10 minut.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim spody eklerków. Następnie na krem ułóż kawałeczki świeżych truskawek i przykryj wierzchnią częścią. Oprósz cukrem pudrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Dżem truskawkowy bez konserwantówMini tarty z kremem patisierre i truskawkami
Ptysie z kremem truskawkowym
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Makaron z koktajlem truskawkowym i musem
Prosty przepis na makaron z truskawkami
Pyszny deser 🙂 Dawno u mnie ich nie było, muszę koniecznie przygotować.