Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ekspresowy sernik cytrynowy z lemon curd
Ekspresowy sernik cytrynowy z lemon curd

Ekspresowy sernik cytrynowy z lemon curd

Nigdzie nie znajdziesz prostszego przepisu na sernik, ponieważ prostszy przepis od tego nie istnieje.

Wykonanie go zajmuje chwilę. Spośród naczyń potrzebna będzie miska, mikser i brytfanna. Później już tylko godzina w piekarniku, studzenie ciasta i można zajadać ze smakiem. W efekcie otrzymujemy puszysty sernik, nie za słodki o idealnej konsystencji.

Ekspresowy sernik cytrynowy z lemon curd

Ekspresowy sernik cytrynowy z lemon curd

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

340

kcal

Najprostszy cytrynowy sernik świata! Wszystkie składniki ciasta mieszasz ze sobą i wkładasz do nagrzanego piekarnika. Orzeźwiający i cytrynowy!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 twarogu sernikowego w wiaderku

  • 1 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (najlepiej firmy Gostyń)

  • 1 1 cytryna

  • 3 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 2 łyżki 2 mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie dodatku do sernika SERNIX

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią


Sposób przygotowania:

  • Zalecam by wszystkie składniki sernika były w temperaturze pokojowej. Wystarczy wyjąć je z lodówki około 3 godziny przed planowanym pieczeniem.
  • W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem – para wodna nada wilgoci naszemu sernikowi.
  • Wszystkie składniki przepisu umieścić w misie. Wymieszać przy pomocy miksera tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Jajek ani sernika nie należy “ubijać”, ponieważ później po upieczeniu sernik nieestetycznie opada.
  • Przełożyć do brytfanny o wymiarach 24 x 24 centymetry wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach przez godzinę.
  • Po upieczeniu sernik należy odstawić do ostudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Wtedy ładnie stężeje i będzie bardziej zbity.
  • Po ostudzeniu udekorować sosem Lemon Curd. Polecam tą polewę, ponieważ doskonale komponuje się z sernikiem. Ewentualnie można też polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, w wersji uboższej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

5 komentarzy

  1. Jaki rozmiar formy?

  2. cheescakest

    najlepszy z najlepszych. Lomon Curd pasuje do sterniczka jak masło do chleba. boskie połączenie! i sernik banalny

  3. Bajecznie prosty i pyszny

  4. JaśminaRataj

    Sernik tak prosty w wykonaniu, że nawet bez cukierniczych umiejętności dałam radę! Dziękuję za ten przepis! Mąż zachwycony.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*