Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym – można podawać je z kaszą, ziemniakami lub ryżem. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie oraz soczyste, delikatne i syte. Pulpety w sosie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, są lubiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Można je również przygotować na dwa sposoby: smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku.

Pulpety w sosie pomidorowym

5 z 2 głosy
Autor: Przepisy czytelników Danie: MięsneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

275

kcal

Pulpeciki to świetny dodatek do ziemniaków, kaszy, ryżu czy też po amerykańsku – do makaronu spaghetti. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na pulpety:
  • 500 g 500 mielonego mięsa

  • 1 1 mała cebula

  • 1 1 jajko

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 3 łyżki 3 bułki tartej

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1/2 łyżeczki 1/2 czarnego mielonego pieprzu

  • 1 łyżeczka 1 płaska soli

  • 1/2 łyżeczki 1/2 słodkiej czerwonej papryki

  • 3 łyżki 3 mąki do obtoczenia pulpetów

  • Na sos:
  • 200 ml 200 bulionu drobiowego

  • 3/4 szklanki 3/4 przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej

  • 1/2 łyżeczki 1/2 suszonego oregano

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1/2 ząbka 1/2 czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z ząbkiem czosnku, który dodajemy na koniec smażenia.
  • Następnie do miski włożyć mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, przyprawy, wbić jajko i dodać bułkę tartą.
  • Całość dokładnie wyrobić ręką, formować małe pulpety, obtoczyć w mące i ułożyć na czystym blacie.
    Do osobnej miski wlać bulion i dodać przecier pomidorowy lub passatę pomidorową, cukier i oregano.
  • Na koniec rozgrzać dużą patelnię, wlać olej, układać obok siebie pulpety i podsmażyć z każdej strony przez ok. 2 min. Po tym czasie wlać przygotowany wcześniej przecier pomidorowy i gotować na małej mocy palnika bez przykrycia przez ok. 20 min.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*