Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Gotowana kolba kukurydzy
Gotowana kolba kukurydzy

Gotowana kolba kukurydzy

Jak ugotować najsmaczniejszą kukurydzę w kolbie? Ile czasu gotować kukurydzę? W dzisiejszym przepisem dzielę się kilkoma cennymi wskazówkami, dzięki którym ugotujesz najsmaczniejsze kolby kukurydzy. Niby taka prosta rzecz jednak wiele osób nie wie jak ugotować taką kukurydzę. Ważne by kukurydzę włożyć do gotującej się już wody, do wrzątku należy dodać cukier i sól. Kukurydzę musisz gotować przez 10-15 minut w zależności od jej wielkości. Po ugotowaniu warto obłożyć ją plasterkami masła i poczekać aż tłuszcz rozpuści się i oblepi kukurydzę. Dodatkowo możesz oprószyć ugotowaną kukurydzę szczyptą gruboziarnistej soli. Jeśli zastosujesz się do tych kilku wskazówek, z pewnością ugotujesz przepyszną kukurydzę.

Jak ugotować kolbę kukurydzy?

Jak ugotować kolbę kukurydzy?

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

100

kcal

Jak ugotować kukurydzę w kolbie? Ile czasu gotować kolbę kukurydzy? Poznaj prosty sposób na najsmaczniejszą kukurydzę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 kolby 2 kukurydzy

  • 1,5 litra 1,5 wrzącej wody

  • 1 łyżka 1 cukru

  • 1 niepełna łyżeczka 1 soli

  • masło do podania

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj cukier i sól.
  • Kolby kukurydzy oczyść z liści i włosów. Kukurydzę włóż do wrzątku i od momentu ponownego zagotowania gotuj przez 10-15 minut w zależności od wielkości kolby.
  • Ugotowaną kukurydzę wyjmij na talerz, nałóż na nią masło. Możesz dodatkowo oprószyć odrobiną gruboziarnistej soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*