Grochówka wojskowa jako pożywny obiad

Grochówka wojskowa jako pożywny obiad

Obiad to najważniejszy posiłek zjadany w ciągu dnia. Warto zatem zadbać o to, by był obfity i pożywny ale także dostarczał witamin oraz wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Zwykle jednak jemy go w pośpiechu, często korzystając z dań pudełkowych czy ekspresowych. A przecież do przygotowania pysznej zupy wcale nie trzeba wiele: wystarczą dobre chęci, trochę czasu i podstawowe składniki używane w każdej kuchni. Jedną z najlepszych zup, jakie możemy przyrządzić, jest grochówka.

Kojarzy się ona z daniem kuchni wojskowej, polowej i jest to skojarzenie w pełni słuszne – żołnierze muszą odżywiać się zdrowo i w sposób zbilansowany a równocześnie posiłki powinny być obfite. Taka właśnie jest grochówka z tego przepisu. Jej głównym składnikiem jest oczywiście groch łuskany, swój smak zawdzięcza jednak również dodatkowi kości ze schabu i boczku a także ziemniakom. Ważne są także właściwie dobrane i użyte w odpowiednich proporcjach przyprawy oraz zioła – tutaj wykorzystamy pieprz, listki laurowe, majeranek i ziarenka ziela angielskiego.

Grochówka wojskowa jako pożywny obiad

Grochówka wojskowa jako pożywny obiad

5 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

260

kcal

Wojskowa grochówka to jedno z tych nielicznych dań, które grzeje i syci w każdych warunkach. Pięknie pachnie i zawsze smakuje.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 szklanki 2 grochu łuskanego

  • 1 kg 1 kości ze schabu

  • 400 g 400 boczku

  • 300 g 300 kiełbasy

  • 100 g 100 słoniny

  • 5 5 ziemniaków

  • 2 ząbki 2 czosnku

  • 1 1 marchew

  • 1 1 pietruszka

  • 4 liście 4 laurowe

  • 2 łyżki 2 majeranku

  • 5 kulek 5 ziela angielskiego

  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Groch zostaw do namoczenia na całą noc. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
  • Do garnka włóż kości, zalej dwoma litrami wody, zagotuj na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i pietruszkę a także przyprawy. Gotuj cały czas ale na małym ogniu.
  • Boczek przesmaż na patelni i dodaj do garnka z gotującymi się warzywami.
  • Słoninę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kiełbasą na rozgrzanej olejem patelni. Usuń nadmiar tłuszczu a słoninę razem z kiełbasą wrzuć do garnka.
  • Gotuj na małym ogniu przez godzinę, w tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, pokrój też czosnek.
  • Gdy groch zmięknie, dodaj ziemniaki i czosnek.
  • Gotuj jeszcze aż do zmięknięcia ziemniaków a na koniec posyp majerankiem. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*