Przepis | Strona główna | Dania główne | Grochówka wojskowa jako pożywny obiad
Grochówka wojskowa jako pożywny obiad

Grochówka wojskowa jako pożywny obiad

Obiad to najważniejszy posiłek zjadany w ciągu dnia. Warto zatem zadbać o to, by był obfity i pożywny ale także dostarczał witamin oraz wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Zwykle jednak jemy go w pośpiechu, często korzystając z dań pudełkowych czy ekspresowych. A przecież do przygotowania pysznej zupy wcale nie trzeba wiele: wystarczą dobre chęci, trochę czasu i podstawowe składniki używane w każdej kuchni. Jedną z najlepszych zup, jakie możemy przyrządzić, jest grochówka.

Kojarzy się ona z daniem kuchni wojskowej, polowej i jest to skojarzenie w pełni słuszne – żołnierze muszą odżywiać się zdrowo i w sposób zbilansowany a równocześnie posiłki powinny być obfite. Taka właśnie jest grochówka z tego przepisu. Jej głównym składnikiem jest oczywiście groch łuskany, swój smak zawdzięcza jednak również dodatkowi kości ze schabu i boczku a także ziemniakom. Ważne są także właściwie dobrane i użyte w odpowiednich proporcjach przyprawy oraz zioła – tutaj wykorzystamy pieprz, listki laurowe, majeranek i ziarenka ziela angielskiego.

Grochówka wojskowa jako pożywny obiad

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

260

kcal

Wojskowa grochówka to jedno z tych nielicznych dań, które grzeje i syci w każdych warunkach. Pięknie pachnie i zawsze smakuje.

Składniki:

  • 2 szklanki grochu łuskanego

  • 1 kg kości ze schabu

  • 400 g boczku

  • 300 g kiełbasy

  • 100 g słoniny

  • 5 ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • 4 liście laurowe

  • 2 łyżki majeranku

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Groch zostaw do namoczenia na całą noc. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
  • Do garnka włóż kości, zalej dwoma litrami wody, zagotuj na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i pietruszkę a także przyprawy. Gotuj cały czas ale na małym ogniu.
  • Boczek przesmaż na patelni i dodaj do garnka z gotującymi się warzywami.
  • Słoninę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kiełbasą na rozgrzanej olejem patelni. Usuń nadmiar tłuszczu a słoninę razem z kiełbasą wrzuć do garnka.
  • Gotuj na małym ogniu przez godzinę, w tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, pokrój też czosnek.
  • Gdy groch zmięknie, dodaj ziemniaki i czosnek.
  • Gotuj jeszcze aż do zmięknięcia ziemniaków a na koniec posyp majerankiem. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image