Obiad to najważniejszy posiłek zjadany w ciągu dnia. Warto zatem zadbać o to, by był obfity i pożywny ale także dostarczał witamin oraz wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Zwykle jednak jemy go w pośpiechu, często korzystając z dań pudełkowych czy ekspresowych. A przecież do przygotowania pysznej zupy wcale nie trzeba wiele: wystarczą dobre chęci, trochę czasu i podstawowe składniki używane w każdej kuchni. Jedną z najlepszych zup, jakie możemy przyrządzić, jest grochówka.
Kojarzy się ona z daniem kuchni wojskowej, polowej i jest to skojarzenie w pełni słuszne – żołnierze muszą odżywiać się zdrowo i w sposób zbilansowany a równocześnie posiłki powinny być obfite. Taka właśnie jest grochówka z tego przepisu. Jej głównym składnikiem jest oczywiście groch łuskany, swój smak zawdzięcza jednak również dodatkowi kości ze schabu i boczku a także ziemniakom. Ważne są także właściwie dobrane i użyte w odpowiednich proporcjach przyprawy oraz zioła – tutaj wykorzystamy pieprz, listki laurowe, majeranek i ziarenka ziela angielskiego.