Zupa grochowa czyli grochówka

Zupa grochowa czyli grochówka

Grochówka, inaczej zupa grochowa, to zupa przyrządzana z łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Jest główną potrawą podawaną w wojsku i na imprezach masowych. Jest to wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku. Jej atutem jest to, że można dodać różnego rodzaju wędliny i nie zepsuje to smaku. Może być podawana z chlebem lub grzankami. Jest to bardzo sycące, rozgrzewające i regeneracyjne danie, idealne na chłodniejsze dni. Miała swoje początki w kuchni staropolskiej, a dziś znana jest Przez każdego, jako jedna z najpopularniejszych potraw.

Zupa grochowa czyli grochówka

5.0 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

230

kcal

Grochówka, inaczej zupa grochowa, to zupa przyrządzana z łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 kości schabowe z mięsem lub kości wędzone

  • 400 g grochu łuskanego

  • 200 g boczku wędzonego

  • 1 pętko kiełbasy wiejskiej

  • 4 średnie ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • Przyprawy: liść laurowy, pieprz, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany


Sposób przygotowania:

  • Groch należy namoczyć dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
  • W pierwszej kolejności należy przygotować wywar. Do garnka wrzucamy kości świeże lub wędzone, zalewamy wodą i przyprawiamy według uznania.
  • Gdy wywar się zagotuje należy dodać pół miękki groch oraz obrane i pokrojone warzywa w małą kostkę.
  • Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i smażyć do zarumienienia. Przełożyć do garnka i doprawić zupę.
  • Gdy warzywa będą miękkie na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas energicznie mieszać.
  • Zasmażkę przelać do zupy, mieszać i gotować wszystko razem przez ok. 2-3 min.
  • Gdy zupa się zagęści, wyłączyć palnik, poczekać aż ostygnie i jest gotowa do spożycia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*