Izraelska surówka z marchwią i pikantnym chilli

Izraelska surówka z marchwią i pikantnym chilli

Chrupiąca i soczysta surówka z talarków młodej marchewki. Pikantna i słodka jednocześnie, sprawdzi się samodzielnie lub jako surówka do obiadu. Połączenie podstawowych, ogólnodostępnych składników w niepowtarzalnej kompozycji.

Pikantna surówka z plasterków marchewki i papryczki chili

5.0 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SurówkaKuchnia: IzraelTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

80

kcal

Pikantna surówka z talarkami marchwi prosto z Izraela. Chrupiąca marchew, kwaśność cytryny, pikantność papryczek i słodycz. Przepyszna surówka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 młode większe marchewki

  • 4 ząbki czosnku BIO

  • 1/2 papryczki chili

  • 1/2 papryczki jalapeno

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki soku z cytryny

  • 1/2 szklanki oleju

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • sól do smaku


Sposób przygotowania:

  • Marchew obieramy i kroimy w talarki. Ząbki czosnku, papryczki i natkę pietruszki szatkujemy bardzo drobno.
  • Plastry marchwi i posiekane składniki mieszamy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Pozostawiamy na 30 minut do przesiąknięcia smaków.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*