Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle

Jajka serwowane na śniadanie w formie jajecznicy, to chyba najczęściej spotykana postać. Na pozór proste śniadanie, można łatwo popsuć poprzez zbyt długie smażenie. Jajecznicę smażymy jak najkrócej, tylko do ścięcia jajek. W innym wypadku będzie sucha i bardziej będzie przypominała omlet.

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle

5.0 z 18 głosów
Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

230

kcal

Delikatna jajecznica smażona na maśle ze szczypiorkiem. Jajka smażone na patelni, podane ze świeżą bułką zasmakują każdemu w porze śniadania.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 1 łyżka masła

  • 1/3 żółtej cebuli

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • szczypta soli drobnoziarnistej


Sposób przygotowania:

  • Żółtą cebulę poszatkować drobno i zeszklić na maśle, cały czas mieszając. Cebulka nie może się zarumienić, inaczej nabierze niepożądanej goryczki.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać lekko za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Wlać na patelnię z masłem i cebulką. Smażyć jak najkrócej, jajecznica powinna ściąć się anie nie wyschnąć. Doprawić do smaku odrobiną sili.
  • Natychmiast zdjąć jajecznicę z patelni i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżą bułką posmarowaną cienką warstwą masła.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*