Przepis | Strona główna | Blog | Kalafior. Najzdrowsze warzywo w kuchni
Kalafior. Najzdrowsze warzywo w kuchni

Kalafior. Najzdrowsze warzywo w kuchni

Kalafior to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych, gatunek kapusty warzywnej, jedno z najczęściej uprawianych warzyw ogrodowych. Pochodzi z rejonów wybrzeży Morza Śródziemnego i terytorium Azji Mniejszej. Najstarsze pisemne informacje o jego uprawach datowane są na VI w.p.n.e. Kalafior pochodzi z Cypru, nazywany był kapustą cypryjską. Warzywo było popularne w starożytnej Grecji i Rzymie, skąd dotarł do Europy.

Kalafior. Najzdrowsze warzywo w kuchni

W Polsce pojawił się za sprawą królowej Bony, dzięki której Polacy poznali smak kalafiora, fasoli szparagowej, pora, sałaty, szpinaku czy kalarepy. Kalafior na skalę przemysłową uprawiany jest w Hiszpanii, Turcji, we Włoszech, Wielkiej Brytanii, Belgii i Francji. Chiny należą do największego producenta kalafiorów na świecie. Największa produkcja kalafiora w Polsce to południowo-wschodnie tereny kraju. Popularna odmiana to kalafior o białych „różach”. Mniej popularne to kalafiory o kolorze fioletowym, żółtym, zielonym i brązowym.

Kalafior to bogactwo witamin: z grupy B: B1, B2, B3, B6, B9, witaminy A, C, K, E. Zawiera minerały: magnez, żelazo, wapń, cynk, sód, potas, fosfor. W skład kalafiora wchodzi olejek eteryczny (siarka), zapach wydziela się podczas gotowania. Kalafior to najlepsze źródło białka roślinnego zawiera śladowe ilości tłuszczu, dostarcza duże ilości kwasów tłuszczowych Omega3.

Dania i przepisy z kalafiora:

Właściwości zdrowotne kalafiora.

  1. Kalafior wspomaga trawienie, ma działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm. Kalafior to bogactwo fitoskładników i przeciwutleniaczy.
  2. Cholina zwiększa aktywność mózgu, zdolności zapamiętywania i uczenia.
  3. W diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na przewlekłą chorobę zapalną stawów i innych narządów.
  4. Oczyszcza ciało z toksyn, chroni żołądek przed bakteriami i wrzodami.
  5. Kalafior to bogactwo substancji odżywczych o działaniu przeciwzapalnym. Związki indolowe w kalafiorze uruchamiają proces samozniszczenia komórek nowotworowych. Kalafior w diecie może zahamować rozwój nowotworów: jelita grubego, prostaty, trzustki, przełyku, płuc, piersi, pęcherza, jajników i czerniaka, złośliwego nowotworu we wczesnym stadium.
  6. Dzięki przeciwutleniaczom i witaminie C chroni oczy przed chorobami: kataraktą, zapobiega zmianom zwyrodnieniowym oka związanym z wiekiem (AMD).
  7. Chroni skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania słonecznego.
  8. Ochrania organizm przed zespołem chorób uszkadzających komórki nerwowe w ludzkim mózgu.
  9. Kwasy tłuszczowe i błonnik pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu.
  10. Zalecany jest w niedokrwistości z niedoboru żelaza.
  11. Poprawia ciśnienie tętnicze krwi i sprawne funkcjonowanie nerek.
  12. Kalafior to roślina lekkostrawna i niskokaloryczna. Pomaga w utracie wagi, likwiduje zaparcia.
  13. Kalafior zmniejsza ryzyko choroby sercowo-naczyniowej (miażdżyca). Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu we krwi.
  14. Związki biologicznie czynne kalafiora niszczą bakterie odpowiedzialne za rozwój wrzodów.
  15. Kalafior reguluje poziom hormonów zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn Negatywne skutki to zapalenie tarczycy Hashimoto, przybieranie na wadze lub szybka utrata wagi.
  16. Kalafior to oferta dla cukrzyków, kalafior ma niski indeks glikemiczny (IG), który wynosi 15
  17. Antyutleniacze zawarte w kalafiorze, wzmacniają odporność, mogą spowalniać, naturalny, biologiczny proces starzenia się organizmu.

Ciekawostki o kalafiorze:

  1. Kalafior będzie smaczny gdy wrzucimy go do lekko osolonego i posłodzonego wrzątku, nie więcej niż na 5 minut. Będzie chrupiący i nie straci wartości zdrowotnych.
  2. Gotowany powyżej 30 minut traci 75% właściwości i wartości odżywczych.
  3. Kilka kropel soku z cytryny pomaga zachować białą barwę.
  4. Kalafior to warzywo o działaniu wzdymającym i gazotwórczym.
  5. Osoby z chorą tarczycą powinny unikać nadmiaru kalafiora, który zawiera substancje utrudniające wchłanianie jodu.
  6. Pamiętajmy, kalafior należy gotować bez przykrycia, by uwolnić nieprzyjemne zapach. Zapach neutralizuje dodanie do wody szczypty gałki muszkatołowej.

Kalafior to zdrowe i ulubione warzywo wykorzystywane niemal w każdej kuchni świata. Roślina zielona, którą możemy jeść w stanie surowym oraz po obróbce cieplnej. Świeży, gotowany, smażony, pieczony, na parze może być przystawką lub obiadem. Kalafior to przysmak w cieście naleśnikowym, surówki, sałatki, kremy, kotleciki, zapiekanki, zupy, sosy, jarzyna do mięs. Najczęściej podawany jest kalafior z masłem i przyrumienioną, tartą bułką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*