Surówka z surowego kalafiora i koperku

Surówka z surowego kalafiora i koperku

Chrupiąca i zdrowa surówka z młodego, surowego kalafiora. Nie wszyscy wiedzą że kalafiora można zajadać ze smakiem na surowo, ma on wtedy przepyszną chrupką strukturę i zachowuje o wiele więcej korzystnych wartości odżywczych. Różyczki kalafiora połącz z koperkiem i kukurydzą, z sosem jogurtowo – majonezowym i już masz świeżą i lekką surówkę obiadową. Jeśli chcesz zyskać zdrowszą wersję, możesz pominąć majonez i po prostu mocniej doprawić sałatkę.

Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem

Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem

5.0 z 1 głos
Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

10

min.
Kalorie

70

kcal

Chrupiąca surówka z młodego, surowego kalafiora. Różyczki kalafiora z kukurydzą, koperkiem i majonezowo – jogurtowym sosem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 główka młodego kalafiora

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 1/2 puszki słodkiej kukurydzy

  • garść zielonych oliwek

  • garść czarnych oliwek

  • 1/2 szklanki fety sałatkowej pokrojonej w kostkę

  • 5 łyżek majonezu Kieleckiego

  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kalafiora umyj chłodną wodą, po czym podziel na drobne różyczki. Najlepiej do sałatki sprawdzi się młody kalafior w sezonie wiosenno – letnim. Świeży koperek posiekaj drobno. Kukurydzę odsącz z zalewy najlepiej na durszlaku lub sicie.
  • Do sałatki dodaj oba rodzaje oliwek oraz grecką fetę sałatkową pokrojoną w kostkę. Wyrazisty smak oliwek i fety smakowicie uzupełnia delikatność młodego kalafiora.
  • Tak przygotowane warzywa przełóż do jednej większej misy. Dodaj majonez, gęsty jogurt oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*