Kalarepa jest bulwą pędową, warzywem krzyżowym, należy do rodziny kapustowatych, rodzaju roślin zielonych, jest spokrewniona z kapustą, kalafiorem, brokułem, jarmużem. Kalarepa to pyszne, zdrowe warzywo, bogactwo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, wzmacniają organizm.
Pierwsze uprawy obejmowały obszary od Morza Śródziemnego do Azji Środkowej. W Europie kalarepa pojawiła się w XVI wieku. W XIX wieku stała się popularnym warzywem w Niemczech i szybko została uznana za „niemieckie” warzywo. Niemiecka nazwa kalarepy – Kohl, to „kapusta”, Rübe – „rzepa”, w wolnym tłumaczeniu „kapusto-rzepa”.
Do Polski kalarepa dotarła w XIX wieku ze Szwajcarii i Austrii. Jej smak nie zyskała jednak uznania.
Największe uprawy kalarepy znajdują się w Azji Południowo – Wschodniej, Europie Północnej i Zachodniej. W Europie uprawiana jest w Szwajcarii, Niemczech, Austrii we Włoszech i Hiszpanii. Występuje w zielono-białym, fioletowym i żółtym kolorze.
Przepisy na dania z kalarepą.
- Duszona kalarepa zasmażana do obiadu
- Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą
- Buddha Bowl miska szczęścia pełna obfitości
- Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty
Kalarepa – witaminy i wartości odżywcze.
Kalarepa jest warzywem niskokaloryczny, w 100 g warzywa znajduje się tylko 29 kcal. Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia wartości, takich jak tłuszcze, cukry, węglowodany, błonnik, białko, antyoksydanty. Zestaw witamin – witamina A, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B9), a także składniki mineralne – cynk, fosfor, żelazo, wapń, mangan, miedź, magnez, potas, selen, sód.
Więcej prozdrowotnych substancji (witamina A, C, białko i wapń) znajduje się w liściach kalarepy niż w bulwie.
Właściwości zdrowotne kalarepy
- Kalarepa wykazuje właściwości grzybo i bakteriobójcze. Kalarepa posiada potencjał antybakteryjny, wprowadzona do diety ma wpływ na zmniejszenie zakażenia bakterią odpowiedzialną za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
- Kalarepa wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
- Kalarepa jest źródłem cennej luteiny, która wspiera prawidłowe funkcje oka i chroni je przed intensywnym promieniowaniem UVA i UVB.
- Liście kalarepy wykazują właściwości przeciwzapalne i usuwają toksyny, wpływają na proces przyspieszenia gojenia ran.
- Witaminy z grupy B zawarte w kalarepie, wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, chronią przed objawami niedokrwistości, przed patogenami, przed szkodliwym wpływem stresu, zapobiegają chorobom skórnym.
- Liście kalarepy są wyjątkowo bogate w żelazo, pomagają zapobiegać anemii i krzywicy.
- Warzywo ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, reguluje pracę wątroby i jelit.
- Kalarepa pomaga w odchudzaniu dzięki błonnikowi, który zapewnia uczucie sytości, przyspiesza metabolizm, reguluje przemianę cukrów.
- Kalarepa to warzywo dla ciężarnych jest bogata w kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
- Sokiem z kalarepy leczy się krwotoki z nosa.
- Kalarepa dzięki dużej zawartości wapnia wzmacnia zęby, zmniejsza ryzyko choroby bakteryjnej zębów, zmniejsza ryzyko próchnicy i bólu zęba.
Ciekawostki o kalarepie
- Wiele odmian było znanych w starożytnym Rzymie, około 201 p.n.e. Najwcześniejsze wzmianki o kapuście podobnej do rzepy opisał Pliniusz, historyk i pisarz rzymski, którą nazwał „kapustą pompejską”. Było to danie dla ludu, podawano ją niewolnikom. „Kapusta pompejska” stanowiła źródło energii, niezbędnej do wykonywania ciężkiej pracy.
- Kalarepa rosła w ogrodzie, świętego cesarz rzymskiego Karola Wielkiego.
- Uważa się, że kalarepa pochodzi z Europy Północnej, ale nie istnieją materiały potwierdzające takie informacje.
- Odmiana Azjatycka dotarła do Europy prawdopodobnie z Hunami w V w.n.e. Krzyżówka kalarepy, szlakiem jedwabnym przywędrowała do Chin.
- W medycynie chińskiej kalarepa ma zastosowanie w leczeniu miażdżycy i cukrzycy. Jest także podawana przy zatruciach alkoholowych i narkotykowych.
Kalarepa – zastosowanie w kuchni.
Kalarepa zyskała popularność na całym świecie, ma wiele zastosowań kulinarnych. Młoda, świeża kalarepa zachowuje swoje najcenniejsze wartości odżywcze jedzona w postaci świeżego warzywa. Zarówno bulwa, jak i świeże liście doskonale nadają się do surówek, zapiekanek czy zup. Twarde i mniej soczyste warzywo wyśmienicie smakuje podana na ciepło – gotowane, zapiekane, duszone czy faszerowane.
Kalarepa jest znakomitym dodatkiem do rozmaitych surówek lub sałatek. Jest smaczna w połączeniu z kapustą pekińską, szalotką, selerem naciowym, jabłkami, marchewką. Pokrojona w cieniutkie plasterki i podana z twarożkiem i koperkiem stanie się, pysznym dodatkiem do pieczywa, smaczną przekąską.