Przepis | Strona główna | Dania główne | Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce
Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce

Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce

Schabowy kotlet to w wielu domach podstawa niedzielnego obiadu. I słusznie, bo to najpyszniejszy oraz jednocześnie soczysty rodzaj mięsa. Przyrządzony w tradycyjny sposób w chrupiącej panierce z bułki tartej. Ponadto smakuje dobrze zarazem na ciepło i na zimno.

Pamiętam jak w podstawówce obowiązkowo wszystkie mamy przygotowywały dzieciom kanapki z kotletem schabowym. Kanapki przypominały domowe swojskie burgery. Sprawdzały się doskonale podczas wycieczek, ponieważ zaspokajały nawet największy głód dopadający podczas górskich spacerów. Wystarczył jedynie chrupiący kotlet pomiędzy połówkami świeżej bułki, by nasycić się na długo.

Kotlet schabowy w panierce z bułki tartej

Kotlet schabowy w panierce z bułki tartej

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

235

kcal

Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Pomysł na tradycyjny polski obiad dla całej rodziny. Najlepszy przepis na schabowego bez kości.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości

  • Świeżo zmielony pieprz i sól morska

  • 2 jajka

  • Mąka pszenna

  • Bułka tarta

  • Smalec lub olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Schab kroimy na 4 równe porcje mięsa. Każdą część rozbijamy przy pomocy metalowego tłuczka. Obsypujemy solą i pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Prawdziwe kotlety schabowe powinny być smażone na smalcu. Ale możemy użyć oleju rzepakowego i też będą pyszne.
  • Kawałki mięsa panierujemy kolejno: delikatnie w mące, w roztrzepanym jajku i obficie w bułce tartej. Ważne by nie robić tego dużo wcześniej, ale najlepiej od razu przed przystąpieniem do smażenia.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po obu stronach. Początkowo na większym gazie, po chwili moc gazu należy zmniejszyć. Dzięki temu mięso zamknie w środku wszelkie płyny i zachowa swoją soczystość. Kotlety powinny się przyrumienić i nabrać złocisto – brązowego odcienia.

Gwarantuję powodzenie powyższego przepisu, ponieważ kotlety schabowe to istny klasyk polskiej kuchni. Proponuję zaserwować je z ziemniaczkami i mizerią z ogórków.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*