Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlet schabowy z kością
Kotlet schabowy z kością

Kotlet schabowy z kością

Tradycyjne polskie kotlety schabowe z kością. Aromatyczne, soczyste, usmażone w panierce na złocisto. Najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami lub frytkami i świeżą surówką. Kotlety schabowe to jedna z propozycji która najczęściej jest przygotowana na niedzielny obiad, zaraz obok rosołu. Takim pysznym, polskim obiadem nikt nie pogardzi, to kwintesencja dobrego smaku. Jeśli chcesz by kotlety wyszły naprawdę dobre, koniecznie kup mięso dobrej jakości. Najlepiej zaopatrzyć się w masarni, mięsa pakowane z marketów nigdy nie są tak dobre i soczyste. Ze słabej jakości mięsa ciężko wyczarować pyszne i soczyste kotlety. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu wieprzowym, osobiście jednak nie przepadam za tym rozwiązaniem. Kotlety na smalcu są dla mnie za tłuste i zbyt ciężkie, dlatego wolę smażyć je klasycznie na oleju.

Kotlet schabowy z kością

Kotlet schabowy z kością

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Tradycyjne kotlety schabowe z kością. Kawał dobrego mięsa i prawdziwy polski obiad gotowy. Schab z kością w złocistej panierce.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 kawałki 4 schabu z kością

  • mąka pszenna

  • 2 2 jajka

  • bułka tarta

  • sól i pieprz

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Schab delikatnie rozbij tłuczkiem do kotletów. Nie rozbijaj mocno jak do klasycznych kotletów schabowych, a jedynie trochę. Następnie mięso oprósz po obu stronach solą i pieprzem.Schab z kością
  • Przygotuj 3 naczynia na panierkę: do jednego wsyp mąkę pszenną, do drugiego wbij jajka i rozmąć widelcem, do trzeciego nasyp bułkę tartą. Przed samym smażeniem kotlety opanieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub oleju. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu wieprzowym, jednak osobiście wolę przygotować je na oleju. Na rozgrzanym tłuszczu układaj opanierowane kotlety i usmaż na złocisto po obu stronach. Na początku smaż je na nieco większym ogniu, a po chwili zmniejsz moc palnika.
  • Po usmażeniu możesz ułożyć na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Uwagi:

  • Warto kupić mięso dobrej jakości, np. w masarni. Mięso pakowane z marketów nigdy nie jest tak smaczne.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*