Tradycyjne polskie kotlety schabowe z kością. Aromatyczne, soczyste, usmażone w panierce na złocisto. Najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami lub frytkami i świeżą surówką. Kotlety schabowe to jedna z propozycji która najczęściej jest przygotowana na niedzielny obiad, zaraz obok rosołu. Takim pysznym, polskim obiadem nikt nie pogardzi, to kwintesencja dobrego smaku. Jeśli chcesz by kotlety wyszły naprawdę dobre, koniecznie kup mięso dobrej jakości. Najlepiej zaopatrzyć się w masarni, mięsa pakowane z marketów nigdy nie są tak dobre i soczyste. Ze słabej jakości mięsa ciężko wyczarować pyszne i soczyste kotlety. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu wieprzowym, osobiście jednak nie przepadam za tym rozwiązaniem. Kotlety na smalcu są dla mnie za tłuste i zbyt ciężkie, dlatego wolę smażyć je klasycznie na oleju.