Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlety z patisona
Kotlety z patisona

Kotlety z patisona

Wegetariańskie, warzywne kotlety z patisona. Od kilku lat próbowałam kupić świeże patisony, niestety bezskutecznie. Szukałam ich zarówno w marketach, na ryneczku i w pobliskich warzywniakach. Tego roku postanowiliśmy je wysiać sami na działce. Pewnie wielu z Was nigdy wcześniej nie spotkało się z tym warzywem, nic dziwnego skoro sklepy nie mają go w swojej ofercie. Patison w przeciwieństwie do chociażby cukinii jest rzadkim warzywem, mało znanym i niedocenionym. Patison smakiem przypomina cukinię, jednak jest nieco słodszy. Zbiory naszego patisona rozpoczęły się mniej więcej w połowie lipca, od tamtego czasu próbuję wymyślać przeróżne przepisy z jego wykorzystaniem. Kotleciki są zdecydowanie moim faworytem jeśli chodzi o wykorzystanie patisona. Wychodzą mięciutkie w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz, warzywo szybko się smaży i mięknie pod wpływem wysokiej temperatury. To zdecydowanie moje ulubione warzywne kotleciki smażone w panierce.

Kotleciki warzywne z patisona

Kotleciki warzywne z patisona

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

110

kcal

Warzywne kotlety z patisona. Panierowane plastry patisona usmażone na złocisto. Kotlety bezmięsne. Kotlety wegetariańskie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 5 patisonów młodych, niedużych rozmiarów

  • sól i pieprz

  • 1/2 szklanka 1/2 mąki pszennej

  • 2 2 jajka

  • 1 szklanka 1 bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Odetnij od patisona pozostałości łodyg. Następnie pokrój na krążki grubości około pół centymetra. Każdy kawałek oprósz po obu stronach solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej nieco większą ilość oleju.
  • Plastry patisona opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*