Wegetariańskie, warzywne kotlety z patisona. Od kilku lat próbowałam kupić świeże patisony, niestety bezskutecznie. Szukałam ich zarówno w marketach, na ryneczku i w pobliskich warzywniakach. Tego roku postanowiliśmy je wysiać sami na działce. Pewnie wielu z Was nigdy wcześniej nie spotkało się z tym warzywem, nic dziwnego skoro sklepy nie mają go w swojej ofercie. Patison w przeciwieństwie do chociażby cukinii jest rzadkim warzywem, mało znanym i niedocenionym. Patison smakiem przypomina cukinię, jednak jest nieco słodszy. Zbiory naszego patisona rozpoczęły się mniej więcej w połowie lipca, od tamtego czasu próbuję wymyślać przeróżne przepisy z jego wykorzystaniem. Kotleciki są zdecydowanie moim faworytem jeśli chodzi o wykorzystanie patisona. Wychodzą mięciutkie w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz, warzywo szybko się smaży i mięknie pod wpływem wysokiej temperatury. To zdecydowanie moje ulubione warzywne kotleciki smażone w panierce.