Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym
Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym

Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym

Dzisiaj podzielę się przepisem na kolejną pożywną zupę typu krem, tym razem krem brokułowy. Przepis jest nieskomplikowany, przygotujesz go z podstawowych składników. Do przepisu potrzebny będzie bulion najlepiej gotowany na jarzynach oraz mięsie drobiowym i wołowym. Przepis możesz również przygotować na samej wodzie i przyprawić np. piramidką smaku. Osobiście wolę wszelkie zupy przygotować na prawdziwym bulionie, który zapewnia aromatyczną bazę i nadaje więcej wartości odżywczych. Prócz bulionu potrzebujesz także 1 brokuła o wadze około 500g, 1 żółtej cebuli oraz 2 ząbków czosnku. Ugotowaną zupę możesz zabielić odrobiną śmietany 18%, która nada łagodnego posmaku. Zupy typu krem możesz podać z groszkiem ptysiowym (polecam groszek ptysiowy z firmy Brześć który kupisz w Netto, jako jedyny ma super skład bez dodatku oleju palmowego) lub z grzankami ziołowymi. Grzanki możesz przygotować samodzielnie z pieczywa pokrojonego w kosteczkę, pokrojoną kromkę chleba oprósz ziołami prowansalskimi i zrumień na patelni. Pamiętaj by dla niemowlaka i małego dziecka ptysie i grzanki najpierw namoczyć w zupie i poczekać aż nasiąkną i zmiękną. Unikniesz w ten sposób ryzyka zadławienia.

Zupa krem z brokuła

Zupa krem z brokuła

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

80

kcal

Zupa BLW. Zupa dla dzieci i dorosłych. Przepyszna i aromatyczna zupa krem z brokuła. Pożywny krem brokułowy z groszkiem ptysiowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 litr 1 gorącego bulionu mięsno – jarzynowego

  • 500 g 500 świeżego brokuła

  • 1 1 cebula

  • 2 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka 1 masła

  • 2 łyżki 2 gęstej śmietany 18%

  • pieprz i sól*

  • groszek ptysiowy do podania*

Sposób przygotowania:

  • W garnku rozpuść masło z olejem. Na tłuszczu podsmaż przez chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
  • Do garnka dodaj brokuła podzielonego na mniejsze różyczki i podsmaż jeszcze 2 minuty.
  • Wszystko zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż brokuł będzie miękki.
  • Dodaj śmietanę oraz przyprawy. Zblenduj zupę na gładki krem.
  • Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Uwagi:

  • *dla niemowląt najlepiej pomiń dodatek soli
  • * groszek ptysiowy z dobrym składem kupuję w Netto z firmy Brześć, jako jeden z nielicznych nie zawiera oleju palmowego w składzie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*