Dzisiaj podzielę się przepisem na kolejną pożywną zupę typu krem, tym razem krem brokułowy. Przepis jest nieskomplikowany, przygotujesz go z podstawowych składników. Do przepisu potrzebny będzie bulion najlepiej gotowany na jarzynach oraz mięsie drobiowym i wołowym. Przepis możesz również przygotować na samej wodzie i przyprawić np. piramidką smaku. Osobiście wolę wszelkie zupy przygotować na prawdziwym bulionie, który zapewnia aromatyczną bazę i nadaje więcej wartości odżywczych. Prócz bulionu potrzebujesz także 1 brokuła o wadze około 500g, 1 żółtej cebuli oraz 2 ząbków czosnku. Ugotowaną zupę możesz zabielić odrobiną śmietany 18%, która nada łagodnego posmaku. Zupy typu krem możesz podać z groszkiem ptysiowym (polecam groszek ptysiowy z firmy Brześć który kupisz w Netto, jako jedyny ma super skład bez dodatku oleju palmowego) lub z grzankami ziołowymi. Grzanki możesz przygotować samodzielnie z pieczywa pokrojonego w kosteczkę, pokrojoną kromkę chleba oprósz ziołami prowansalskimi i zrumień na patelni. Pamiętaj by dla niemowlaka i małego dziecka ptysie i grzanki najpierw namoczyć w zupie i poczekać aż nasiąkną i zmiękną. Unikniesz w ten sposób ryzyka zadławienia.